Ugrás a tartalomra

Jon Fosse norvég írónak ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat

2023.10.05
14:43
Forrás
Euronews
Írásait ötven nyelvre fordították le, több műve megjelent magyarul is.

Jon Fosse norvég írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia. 1959-ben született, a Bergeni Egyetemen tanult. Több műve is megjelent magyarul, például a Valaki jönni fog, Ibsen én vagyok, Álmatlanság, Reggel és este, A másik név. Egy éve a The New Yorkernek adott interjúban arról beszélt, hogy interjút is inkább emailben ad, mert úgy érzi, élőszóban nem tudja jól kifejezni magát, sokkal könnyebb írni. Fosse prózát, verset, novellát, gyerekkönyvet és színdarabot is írt, írásait ötven nyelvre fordították le.

A Nobel-díj kitüntetettje az elismerés mellett 11 millió svéd korona pénzjutalmat is kap.

Jon Fosse
Nobel-díj

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.