Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Jövő hétvégén Pataki-gála

2021.10.18
13:20
2021.10.18
16:37
Forrás
Pannon RTV
Október 26-án kezdődik a délvidéki magyar színjátszás napja alkalmából megszervezett rendezvénysorozat.
Pannon RTV

Felolvasószínház, vendégjáték, könyvbemutató, kerekasztal-beszélgetés és természetesen a gálaest is megrendezésre kerül, ahol átadják a Pataki gyűrű-díjat. Az eseményeknek a szabadkai Jadran színpad és a Danilo Kiš Ifjúsági Klub ad otthont.

Október 26-án az Újvidéki Színház vendégelőadásával kezdődik a rendezvénysorozat. Idén Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány című előadását láthatja a közönség. A Kortárs Vajdasági Magyar Szerzők Felolvasószínházára pedig 28-án, csütörtökön kerül sor.

Körmöci Petronella, társulatvezető, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata: „Nem érkezett olyan sok pályamunka, mint amire számítottunk, viszont nagyon erős írások érkeztek, ebből kettő került kiválasztásra. Nagy Karinának a Harckönyv című alkotása, illetve Hernyák Zsókának az Illetékesek című műve. Ez a kettő kerül majd bemutatásra a Danilo Kiš Ifjúsági Klubban.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Nagy Karina darabját Ricz Ármin rendezi, Hernyák Zsókáét pedig Puskás Zoltán - tette hozzá a társulatvezető. Az első felolvasás 17 órakor lesz, a második 19 órakor. Ezt 21 órától egy kerekasztal-beszélgetés követi, amelyen az alkotók mellett részt vesz Szögi Csaba és Kucsov Borisz is.

A gálaest, a Pataki gyűrű-díj átadása október 29-én lesz, 19.30-tól a Jadran színpadon.

Körmöci Petronella: „Nyári Ákos rendezi a gálát, aki egy fiatal kollégánk, és nagyon örülök, hogy átveszi a fiatalság ezeket a színházi rendezvényeket. Hívtunk vendégszínészt Újvidékről is, a Kosztolányi Színházból is, a Zentai Kamaraszínházból is, hiszen ez mindannyiunk ünnepe. És ekkor kerül átadásra majd a Pataki gyűrű-díj.”

Pannon RTV

A megszokott öt helyett idén hét jelölt közül kerül ki a Pataki gyűrű-díj tulajdonosa. A díjra jelölt Fülöp Tímea, Kucsov Borisz, László Sándor, Német Attila, Ozsvár Róbert, Pálfi Ervin, valamint Szilágyi Áron. A gála előtt még bemutatják Barácius Zoltán Értelemmel, érzelemmel című könyvét a Danilo Kiš Ifjúsági Klubban.

délvidéki magyar színjátszás
Pataki-gyűrű díj
Újvidéki Színház
Jadran Színpad
Kortárs Vajdasági Magyar Szerzők Felolvasószínháza
Körmöci Petronella
társulatvezető
Szabadkai Népszínház Magyar Társulat

Most

22:11, Frissítve: 22:23

Magabiztos 25 gólos győzelem Kamerun ellen

A szerb női kézilabda-válogatott második mérkőzését is megnyerte a spanyolországi világbajnokságon. Szerbia együttese Kamerunt 43:18-ra győzte le a csoportkör második fordulójában.
21:29, Frissítve: 21:39

Davis-kupa: Harmadszor bajnok az orosz csapat

A US Open-címvédő Danyiil Medvegyev legyőzte Marin Čilićet, ezzel az oroszok 2-0-ra megnyerték mérkőzésüket a horvátok ellen a tenisz Davis Kupa-döntő madridi fináléjában.
20:37, Frissítve: 22:20

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű