Ugrás a tartalomra

Kamaraopera és gitárkoncert a VM4K-ban

2022.06.10
11:32
2022.06.10
16:48
Forrás
Pannon RTV
A VM4K két programmal várta az érdeklődőket a Csütörtök esték elnevezésű programsorozat e heti eseményén. Dobri Dániel: Egy másik Róma című kamaraoperáját láthatta a közönség, majd ezt követően a brazil gitárművész, Flávio Apro koncertjét hallhatták.

Az Egy másik Róma című kamaraopera Lengyel Balázs esszéi és Nemes Nagy Ágnes versei által mutatja be szerelmük történetét. Az prózaszövegek az énekbeszéd, azaz a recitativo funkcióját látják el az operában, míg a versekből áriákat komponáltak. A történet központi helyszíne a második világháború utáni Róma, ugyanis ekkor több magyarországi művész is ösztöndíj lehetőséget kapott a Római Magyar Akadémiára.

Dobri Dániel, zeneszerző: „Ennek a történetnek a drámaisága, hogy a második világháború borzalmai után ők belecsöppentek ebbe a mesevilágba, a szabadságba, a nyitottságba, fél évet eltöltöttek ebben, majd felültek a vonatra, Jugoszlávián keresztül bevonatoztak Budapestre, és hazajöttek a Rákosi-korba, és onnantól elnyomásban, cenzúrázva éltek, legalább egy évtizeden keresztül.”

A kamaraopera a szerzőpáros szerelmének bemutatásával meséli el egy férfi és egy nő párkapcsolatát a fiatalkori megismeréstől, a szakításon át a halálig. Az előadást Blaskó Borbála rendezésében, a KultúRecept Produkció társulatának előadásában láthatta a szabadkai közönség.

Az est második előadója, a vajdasági gyökerekkel rendelkező, Flávio Apro volt, aki klasszikus gitárkoncertjével kápráztatta el a közönséget.

„Ez a program nagyon különleges számomra, ugyanis azokat a műveket játszom, amelyeket gyerekkoromban hallottam és tanultam. Mára már érettebb zenész vagyok és ezeket a műveket adom elő, amiket nagyjából 10 éves koromban kezdtem hallgatni.”

A klasszikus zeneművészet nagyjai mellett autentikus brazil dalok is felcsendültek. A gitárművész már nem először lépett fel a vajdasági közönség előtt, és a nyár folyamán további koncerteket tervez.

VM4K Csütörtök esték – másképp
Flávio Apro
Dobrai Dániel
Szabadka

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.