Ugrás a tartalomra

Karácsonyi műsort szervezett a jubiláló Kodály Zoltán MMK Topolyán

2017.12.24
12:07
2024.03.19
08:32
Forrás
Pannon RTV
A Cirkalom Táncegyüttes idén 11. alkalommal nyerte el a Kiválóan minősült táncegyüttes címet a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán.

Karácsonyi dalokat, verseket, köszöntőket és néptáncos koreográfiákat láthattak az érdeklődők a 25 éves topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ ünnepi műsorában. A központ minden szakosztálya fellépett.

A gyerekcsoportok népi karácsonyi dalokat, a rábaközi bölcsőkézés hagyományát és a Kodály Zoltán által gyűjtött nagyszalontai betlehemes játékot mutatták be a színpadon. Vituska Hédi, tag, Kisvirgonc táncegyüttes: „Énekeltem és az volt a feladatom, hogy ringattam a kis Jézust.”

A Cirkalom táncegyüttes és utánpótlás csapata a Szélszirom, különleges koreográfiákkal örvendeztették meg a közönséget. Slingár Elek, tag, Cirkalom táncegyüttes: „A felkészülés változó, attól függ, hogy hány dialektusnak a táncát hozzuk, például a mai műsorban négyet, szóval ez elég nagy mennyiségű felkészülést igényelt.”

A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központot 25 évvel ezelőtt a Cirkalom táncegyüttes, a Csörgő citerazenekar és a Kaláris asszonykórus alapította és vette fel a neves népzenekutató, zenepedagógus, zeneszerző nevét. Savelin László, művészeti vezető, Cirkalom Táncegyüttes: „A gyerekeket már kiskoruktól a magyar néphagyomány szeretetére neveljük. A karácsonyi műsornak is ilyen jellege van, tehát azt a hagyományt, azt a keresztény múltat próbáljuk velük együtt megélni.”

A művelődési központ negyed évszázados fennállása és Kodály Zoltán születésének 135. illetve halálának 50. évfordulója alkalmából Kodály Zoltán – Egy élet a népzene szolgálatában címmű rendezvénysorozattal ünnepeltek Topolyán. Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán Magyar MMK, Topolya: „A Kodály 25 címet viseli, mert nem csak karácsonyi jellegű műsorszámok voltak, nem csak a néphagyomány elevenedett meg, nem csak a karácsonyi népszokások, hanem néptáncos koreográfiák is megjelentek ezen a műsoron, valamint egy fél órás kötött műsort mutatott be a Cirkalom.”

A műsor végén a legkisebbeknek karácsonyi ajándékcsomaggal kedveskedtek. A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ rendezvénysorozatát a magyar Nemzeti Kulturális Alap, Topolya önkormányzata és Helyi közössége, valamint a Művelődési Ház támogatta.

Kodály Zoltán MMK
Topolya
karácsony

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.