Ugrás a tartalomra

A Karton és karfiol című előadással készül a KDSZ

2018.01.24
12:36
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
A Karton és karfiol című előadáshoz Tolnai Ottó verseit vették alapul. A darabot Döbrei Dénes rendezte, és Konstantin Stefanović szerezte a zenéjét.

Második bemutatójára készül a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház ebben az évadban. Az új előadás Tolnai Ottó Világpor című kötetében szereplő verseket dolgozza fel. A készülő monodrámában a költészetnek és a zeneiségnek is nagy szerep jut majd, egy nagybőgő is megszólal a színpadon. Mészáros Gábor már régóta foglalkozik Tolnai Ottó költészetével. Mészáros Gábor, színész: „Egy olyan dolgot próbáltunk így előtérbe helyezni, amely a művésznek a mindenkori vívódásáról is szól.”

A zeneiség mellet a vizualitás, képszerűség is kiemelt jelentőséggel bír a készülő előadásban. Az alkotók elmondása szerint Tolnai Ottó költészetében visszatérő motívum a karfiol, és az alkotómunka során nagy hangsúlyt fektettek erre. Tolnai Ottó, költő: „Megkértem Gábort, hogy olvasson föl ezekből a karfiol-versekből nálunk a konyhában, Palicson. Meglepődtem, hogy milyen érdekesen, szuverénül mondja ezeket a verseket, amelyeket nem egyszerű mondani.”

A darab rendezője elmondta, hogy bár az előadás alapjául szolgáló versek több mint 30 éve íródtak, mégis időtálló értékkel bírnak. A Karton és karfiol bemutatóját szombaton este fél nyolctól tartják a Kosztolányi Dezső Színházban. A reprízre pedig hétfőn fél nyolckor számíthatnak az érdeklődők.    

Kosztolányi Dezső Színház
Karton és karfiol
Szabadka
Tolnai Ottó

Most

12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.
11:02, Frissítve: 11:09

Az ének összetart

A Szajkó énekegyüttes tartott önálló estet a Fokos zenekar kíséretében Kishegyesen. Galga menti, al dunai, székely, kalocsai, gyimesi dalok is szerepeltek abban a 9 népdalcsokorban, amivel az együttes készült.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.