Ugrás a tartalomra

KDSZ – a nevelő színház (videó)

2016.04.04
17:09
Nevelési programot indít a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház
Nevelési programot indít a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. Olyan vajdasági középiskolák diákjaival veszik fel a kapcsolatot, akik a távolság miatt nem tudnak eljutni a társulat előadásaira. Az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja a programot. A fiatalok így ingyenes, szervezett buszokkal juthatnak el a Kosztolányi Dezső Színház darabjaira.    Diáksereggel teli busz érkezik Magyarkanizsáról a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházba. Gutási Bence: „Jónak találom, mivel én is szeretek a pszichológiáról és főleg az erőszak-megelőzésről, annak különböző kialakulási okairól beszélgetéseket folytatni, és kutatásokat is végzünk páran az osztályban.” A nevelési programban a diákok megtekintenek egy előadást, utána pedig részt vesznek egy, a színmű témájával kapcsolatos foglalkozáson. A beszélgetésen olyan témákat dolgoznak fel, mint például a szenvedélybetegségek, az identitáskeresés, a multikulturalitás, a közösségtudat vagy a másság. Dr. Sági Zoltán, neuropszichiáter: „Úgy gondolom, hogy éppen feladatánál fogva fejti ki a hatását, amit tapasztalni is fogunk. Konkrétan egy-egy élethelyzet, egy-egy téma, egy-egy életjelenség az, amit a színház földolgoz, lehetővé teszi azt, hogy kívülállóként, egyfajta objektív szemlélőként tudjunk rálátni arra a történetre, amelyben mi is benne vagyunk, azaz mi is belekerülünk.”



Kábítószer és függőség, erőszak, szexuális másság, hátrányos megkülönböztetés – ezen témákat dolgozza fel a Dogs and Drugs. Gazsó Orsolya, sajtófelelős, Kosztolányi Dezső Színház: „Az a tapasztalatunk, hogy amikor közönségtalálkozókat rendeztünk előadások után és sikerült megbeszélnünk azt a diákokkal, amit láttak, a próbafolyamatokról beszélgettünk, ott volt a rendező, a színészek is, esetleg azok is, akik közreműködtek az előadás létrejöttében, mindig közelebb kerültek az előadások a diákokhoz és nagyon jó élmény volt nekik mindig.” Április 21-én a Dogs and Drugs, április 26-án pedig a Rózsák című előadásra várják a fiatalokat. Velük dr. Sági Zoltán neuropszichiáter és Tolnai Ottó Kossuth-díjas vajdasági magyar költő, író beszélget majd.

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:47

Ma megalakul az új szerb kormány

Délben ülésezik ma a szerbiai parlament. A rendkívüli ülésen csupán egy napirendi pont szerepel: a kormány megalakítása, valamint a miniszterelnök és a kabinet tagjainak eskütétele.
20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.