Ugrás a tartalomra

Két magyar játékfilmet is vetítettek kedd este a Palicsi Filmfesztiválon

2023.07.19
13:44
2023.07.19
17:17
Forrás
Pannon RTV
Az egyik egy kolozsvári magyar rendező, Prikler Mátyás politikai thrillerje, a Hatalom, a másik pedig Tősér Ádám alkotása, a rendszerváltozás kezdeteiről szóló Blokád. A rendezőket a szemlére is meghívták.

Lusta politikai thriller – ha meg kellene határozni a Hatalom című film műfaját, talán ez állna a legközelebb hozzá – mondja Prikler Mátyás pozsonyi magyar rendező. Hogyan működik a hatalom gépezete? Mire képesek, akik minden áron meg akarják őrizni a hatalmukat? A direktor ezekkel a kérdésekkel is eljátszadozott a filmjében.

„Bennünket az érdekelt, hogy az ember vagy a társadalom csinálhat-e egy kisebb, nem korrekt dolgot annak érdekében, hogy egy nagyobb katasztrófát visszafordítson, hogy hol vannak ezek a határok."

Bemutatták a Köbli Norbert forgatókönyve alapján készült Blokád című filmet is, amely az életrajzi drámát ötvözi a politikai thrillerrel. A magyar rendszerváltozás hajnaláról még nem készült játékfilm, vagyis kibeszéletlen téma, hogy hogyan lett vége a szocialista rendszernek, és hogyan bontakozott ki a demokrácia – mondta a rendező, Tősér Ádám. Az a tapasztalata, hogy a közönségnek, különösen a fiataloknak tetszik a film.

„A tavalyi magyar filmek közül, ha az online teret is nézzük, akkor ez a legnézettebb film lett. A moziforgalmazásban csak a második. Egy vígjáték megelőzte. A közönségnek nagyon tetszik. És ami nekem nagyon nagy öröm, hogy különösen a fiataloknak nagyon tetszik. Tegnap itt is, a szabadkai vetítésen nagyon nagy élmény volt, hogy olyanok, akik a 90-es évek végén születtek, és abszolút nem tudnak semmit a magyar történelemről, semmit nem tudnak a rendszerváltozásról, őket is megérintette a film, és rájuk is hatott."

Csütörtökön szintén két magyar filmet mutatnak be a Palicsi Filmfesztiválon. Szabadkán, az Eurocinemában 19 órakor látható a Nyugati nyaralás című vígjáték, este 11-kor pedig a főprogram versenyművei között Császi Ádám rendezését, a Háromezer számozott darab című magyar drámát vetítik Palicson, a szabadtéri Nyári Színpadon.

filmfesztivál
Palics
magyar film
játékfilm

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 14:44

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk. A lakhatási kiadások a legmagasabbak. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.