Ugrás a tartalomra

Kétnapos zeneünnep Palicson

2023.05.21
15:00
2023.05.21
18:11
Forrás
Pannon RTV
A Juhász zenekar fellépésével indult a kétnapos Folk Music Fest Palicson.

A népzene népszerűsítését célzó fesztivál első napján a házigazdák mellett, már hagyományosan fellépett a Ravnica tamburazenekar és a magyarországi autentikus népzenét játszó Magos együttes is.

A kilencedik Folk Music Fest péntek esti megnyitóján először a házigazdák szórakoztatták a közönséget. A Juhász zenekar ez alkalommal a 20 éves repertoárjából válogatott, most is autentikus népzenei összeállítást hozott.

Juhász Gábor, szervező, Folk Music Fest: „Szeretnek minket hallgatni, szeretik ezt a zenét, nekem az nagy visszajelzés, mert azt mondják, hogy az ember a saját hazájában nem lehet próféta, de mikor a saját környezetében ilyen nagy sikere van és ennyire szeretik az emberek, az mindig jólesik. Ezért is jó ez a fesztivál, hogy itt tudunk lenni a mi embereink között.”

A Ravnica visszatérő zenekara a rendezvénynek, Nikola Jaramazović az együttes vezetője azt mondja, ő magánemberként is sokat inspirálódik egy ilyen fesztiválon.

Nikola Jaramazović, a Ravnica tamburazenekar vezetője: „Számomra a legnagyobb zenei élményt az jelenti, ha meghallom a világ bármely részének a muzsikáját. Azt, hogy milyen zene, milyen a népi jellege, a nyelvezete, és hogy milyen a hagyománya.”

Erdélyi turnéjuk után a PajtaKult program támogatásával érkezett a fesztiválra a Magos zenekar. A 2008-tól létező budapesti együttesben muzsikál a csantavéri származású Prihoda István is. Családjától kapta örökül, hogy a magyar hagyományra a mai napig fontos értékként tekint.

Prihoda István, nagybőgő, Magos zenekar: „Gyerekkoromban számtalanszor jöttem ide Palicsra, mindig rácsodálkoztam ezekre a gyönyörű épületekre és erre a gyönyörű tóra. Most itt az alkalom, hogy Juhász Gábor barátom segítségével el tudtam hozni a barátaimat a Magos együttest Budapestről, hogy valamit vissza tudjak adni a szülőföldemnek, Palicsnak és Szabadkának.”

A Juhászok ma délutántól is remek együttesekkel és kirakodóvásárral várják a közönséget a palicsi Vigadó teraszán. Az ingyenes rendezvényen a Kokas Banda, a Csörömpölő Zenekar és a Bazseva is színpadra lép. 

Folk Music Fest
Ravnica
Ravnica zenekar
Juhász Gábor
Nikola Jaramazović

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:43, Frissítve: 13:50

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.