Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Kiállítás a falu végén

2021.07.26
12:26
2021.07.26
16:52
Forrás
Pannon RTV
Erzsébetlakon vasárnap egy nem mindennapi képzőművészeti tárlatot mutattak be. Vencel Valentina festőnő alkotásait a bánáti falu végén, nádkévék között lehetett megtekinteni.

A festői környezetben fekvő Erzsébetlakra csak egy út vezet. Onnan már csak visszafelé lehet jönni. Vasárnap minden út a falu vége felé haladó poros úton, a nádkévék közé vezetett, Vencel Valentina festményeinek és rajzainak kiállítására. Az alkotó az utóbbi tíz év munkáit tárta a nyilvánosság elé, amelyek Ezsébetlakon készültek, vagy itt fejezte be őket.

Vencel Valentina, festő: „Van akril, kollázs, textil-kollázs, üvegfesték, nagyon sok minden található egy képen. És, amit ide jövet lehetett látni a gémeskúton, és útközben, az úton, azt a néhány képet, ezek fára lettek festve, készítve, fán, deszkán készültek, és sárral, szalma. sár, víz, szín, pigment – tehát a földből és a fából, és a természetből készültek tulajdonképpen. És ide is kerültek vissza.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A kiállítást Szárnyak címmel az alkotó lánya tervezte meg. A család másfél éve költözött Nagybecskerekről Erzsébetlakra.

Salamon Luna, látványtervező: „Ez a tér ihlette őket, vagyis ihlette anyukámat, hogy megfesse őket. És, amikor arra gondoltam, hogy jó lenne kiállítást tervezni, csinálni valahol, rögtön az volt a fejemben, hogy ezeket a festményeket nem lehet zárt térbe csukni, és hogy szükségük van nyitott térre, hatalmas térre. És egy útra, amely hozzájuk vezet.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A kiállítás azt bizonyítja, hogy nincs kibúvó: aki arra született, hogy alkosson, az alkotni fog, bármilyen környezetben is. Azok pedig, akik látni szeretnék a kiállítást, bárhonnan képesek eljönni.

Marta Aničić, Újvidék: „A festmények gyönyörűek, megható, hogy milyen alkalomból készült a kiállítás, de a bemutatott alkotások is lenyűgözőek. Ha ismerik Erzsébetlakot, akkor láthatják, hogy a festőnő magába szívta a környezetét és a lehető legszebb módon mutatta azt be. Örülök annak, hogy ez a kiállítás megvalósult.”

Az egész napos kiállításra a falusi és nagybecskereki ismerősök mellett kollégák és barátok látogattak el. A nap újvidéki színészek fellépésével zárult.

Erzsébetlak
kiállítás
Vencel Valentina

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:17, Frissítve: 16:37

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.
15:44, Frissítve: 15:50

Szent István-nap Palicson és Szabadkán

Szombaton lesz Vajdaságban a Szent István-napi központi ünnepség. Palicson már 15 órától kirakodóvásárral várják a látogatókat, 18 órakor zenés vendégváró, 19 órakor pedig ökumenikus kenyérszentelő lesz a Vigadónál.
15:05

Óriási beruházás érkezik Magyarországra

Bejelentették Magyarország eddigi legnagyobb beruházását. Debrecenben a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét.
13:26

Újabb delfintámadás Japánban

Újabb delfintámadás ért két fürdőzőt egy japán strandon, egyiküket kórházba kellett szállítani. Nem először történt ilyesmi, már legalább hat hasonló esetről tudnak.

Népszerű