Ugrás a tartalomra

Kiállítás a taburól (videó)

2016.04.26
08:35
A tabu az, amiről nem szeretünk és nem is akarunk beszélni – vallják a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészeti tagozatának tanárai, akik most mégis beszélnek róla
A tabu az, amiről nem szeretünk és nem is akarunk beszélni – vallják a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészeti tagozatának tanárai, akik most mégis beszélnek róla. A hétfő este megnyílt hagyományos közös kiállításuk központi témájául ugyanis ezúttal a tabut választották. A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészeti tagozatának tanárai minden évben közös kiállítással rukkolnak elő, mindig más témával. Az idei témafelvetés nemcsak izgalmas, hanem igen provokatív is volt, éppen ezért nagy kihívás elé állította a művészeket. Miroslav Jovančić, képzőművész: "Nagyon sokat gondolkodtam rajta, hogy igazából az én fejemben a tabu, mint fogalom, mint tiltási fogalom, mint valami, ami nincs megengedve, nincs, én ilyenről nem tudok." A művészek különböző szemszögekből mutatják be alkotásaikon keresztül, mit jelent számukra a tabu fogalma. Lázár Tibor, festőművész: "Szögekből íródik ki a tabu szó, a szögnek a szúrós fele az, ami felénk fordul, ahogyan a tabuk is szúrósak, és hogy ezek a tabuk mennyire veszélyesek és kényesek ránk nézve, azért vannak ott a lufik, amelyek közül az egyik már ki is szúródott."



A képzőművészet szakos tanárokra mindig inspirálóan hatnak a közös kiállítások. Barna Kolozsi Valéria, szobrászművés: "Az alkotást is egymással megbeszéljük, diákjainknak is van egyfajta visszahatása ránk, próbáljuk – lehet, hogy nem tudatosan – beépíteni, és ez a kölcsönös energiaforrás és –forgás szerintem nemesíti az alkotásainkat." A Tabu című tárlat keretében Bakos Anita, Balla Ákos, Barna Kolozsi Valéria, Gere Bencsik Andrea, Gubik Korina, Holló Borbála, Jasmina Jovančić Vidaković, Miroslav Jovančić, Kókai Elena és Lázár Tibor alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők a zentai Művelődési Ház kiállítótermében.

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.