Ugrás a tartalomra

Kiállítással zárták a Művészet és műemlékvédelmi művésztelepet Zentán

2017.07.29
22:07
2024.03.19
08:36
Rendkívüli kiállításmegnyitóval zárták a hatodik alkalommal megtartott, 10 napos Művészet és műemlékvédelmi művésztelepet Zentán.

Augusztus 4-ig tekinthető meg az alkotási folyamat eredményeként létrejött tárlat.

A kiállításmegnyitó két helyszínen zajlott. Először az egykori Borelli cipőüzlet helyiségében készült alkotásokat tekinthették meg az érdeklődők, majd együtt átsétáltak az egykori zsinagóga épületéhez. Útközben egy jelképes műemlékvédelmi táblát is elhelyeztek a valamikori leánynevelde falára.

A művésztelep egyetemista résztvevői rengeteg pozitív élménnyel gazdagodtak. Orcsik Jessica, hallgató, Magyar Képzőművészeti Egyetem: „Nagyon jól éreztem magam, mert először voltam a Művelődési Egyesület által rendezett művésztelepen. Hat vagy hét éve működik, de nem volt még alkalmam társulni. Most viszont hívtak, amúgy Sinkovics Ede invitált ide."

Még a zentai résztvevők is újat tanulhattak szülővárosukról a 10 nap alatt. Kincses Endre, hallgató, Művészeti Kar, Pécsi Tudományegyetem: „Ó, hát én minden évben, amikor ide jövök, akkor minden évben valami új információkat kapok. Most a régi zsinagóga miatt sok ilyen régi, zentai zsidó emlék, meg hasonló vallási dolgok jöttek képbe. Úgy, hogy ebből a szemszögből még nem találkoztam ilyen dolgokkal, úgyhogy érdekes volt."

A művésztelep igyekszik minden évben felhívni a figyelmet a műemlékek sorsára, helyzetére és állapotára. Raffai Endre, művészettörténész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának docense: „Érdemes a képzőművészet eszközeivel is felhívni a figyelmet az épített örökségre, az építészeti örökséghez tartozó múltra, vagy az általuk megjelenített múltra, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek az épületek szépen lassan eltünedeznek. Az épületek eltünedezésével megváltozik a város képe, és a megváltozott városkép már nem tükrözi azt a régi Zentát, amelynek értékei már csak irodalmi és levéltári forrásból rekonstruálhatók.”

A művésztelepet a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Művészettörténet és Elmélet Tanszéke és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezte. Együttműködő partnereik pedig a Thurzó Lajos Oktatási-Művelődési Központ, valamint a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium voltak.

Zenta
művésztelep
Pécs
Raffai Endre
Tudományegyetem

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.