Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Könyvbemutató a szabadkai Magyar Főkonzulátuson

2019.05.10
15:34
2019.05.10
18:09
Forrás
Pannon RTV
Borovszky Samu Magyarország vármegyéi és városai című 26 kötetes monográfiáját mutatták be a szabadkai Magyar Főkonzulátuson.
Pannon RTV/Kovács Róbert

A magyar kormány azzal a céllal adta ki újra ezt a sorozatot, hogy megismertesse a magyar lakossággal a vármegyék történeti és kulturális hagyományait.

Pannon RTV/Kovács Róbert

A könyv elősegíti a nemzet- és az összetartozás-tudat erősítését. Ezekből a kötetekből pedig többet tudhatunk meg egyebek között az egykori déli vármegyékről és városokról - mondta Babity János, szabadkai magyar főkonzul: „120 példányban kerül a 26 kötet, tehát a teljes sorozatok átadásra, és végül elküldésre a kiemelt oktatási, kulturális intézményekbe, tehetségkutató gimnáziumokba, levéltárakba, ezáltal a nagyközönség számára is széles körben elérhető lesz.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

A első sorozatot Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke vette át: „A monográfiáról azt hiszem, hogy az idő megmutatta, hogy túlélt minden nehéz időszakot. A millennium emlékévben jelent meg az első kötete, és 2014-ben jelent meg a teljes sorozat.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

A kötet szerzője, Borovszky Samu vajdasági származású, Karavukován született. Nemcsak büszkék lehetünk erre, hanem tovább kell adnunk az ilyen és ehhez hasonló örökséget a jövő nemzedékének - szögezte le Hajnal Jenő.

Szabadka
magyar főkonzulátus
Babity János
Hajnal Jenő
Borovszky Samu
Magyarország vármegyéi és városai
monográfia

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:06

Elmaradt a meglepetés

Búcsúzott a wimbledoni tenisztorna további küzdelmeitől Filip Krajinović. A zombori játékost a második körben a favoritnak számító Nick Kyrgios győzte le.
15:51, Frissítve: 17:09

Aranyos Delfinek

Megnyerte az Algériában zajló Mediterrán Játékokat a szerb férfi vízilabda-válogatott. Szerbia a fináléban Montenegrót múlta felül 9:8 arányban.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.