Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Könyvbemutató a szabadkai Magyar Főkonzulátuson

2019.05.10
15:34
2019.05.10
18:09
Forrás
Pannon RTV
Borovszky Samu Magyarország vármegyéi és városai című 26 kötetes monográfiáját mutatták be a szabadkai Magyar Főkonzulátuson.

A magyar kormány azzal a céllal adta ki újra ezt a sorozatot, hogy megismertesse a magyar lakossággal a vármegyék történeti és kulturális hagyományait.

A könyv elősegíti a nemzet- és az összetartozás-tudat erősítését. Ezekből a kötetekből pedig többet tudhatunk meg egyebek között az egykori déli vármegyékről és városokról - mondta Babity János, szabadkai magyar főkonzul: „120 példányban kerül a 26 kötet, tehát a teljes sorozatok átadásra, és végül elküldésre a kiemelt oktatási, kulturális intézményekbe, tehetségkutató gimnáziumokba, levéltárakba, ezáltal a nagyközönség számára is széles körben elérhető lesz.”

A első sorozatot Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke vette át: „A monográfiáról azt hiszem, hogy az idő megmutatta, hogy túlélt minden nehéz időszakot. A millennium emlékévben jelent meg az első kötete, és 2014-ben jelent meg a teljes sorozat.”

A kötet szerzője, Borovszky Samu vajdasági származású, Karavukován született. Nemcsak büszkék lehetünk erre, hanem tovább kell adnunk az ilyen és ehhez hasonló örökséget a jövő nemzedékének - szögezte le Hajnal Jenő.

Szabadka
magyar főkonzulátus
Babity János
Hajnal Jenő
Borovszky Samu
Magyarország vármegyéi és városai
monográfia

Most

21:20, Frissítve: 21:25

Bántalmazta lányát egy nő Pancsován

A dél-bánáti városban letartóztattak egy 32 éves nőt, mert a gyanú szerint erőszakosan bánt lányával, sértegette, gúnyolta, szidta, kezeit a babaetetőhöz kötözte és kidobta a teraszra.
19:59, Frissítve: 20:08

Vízválság

Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.
19:21, Frissítve: 19:38

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.