Ugrás a tartalomra

Könyvszobrok a zEtna kiállításán

2018.11.09
12:59
2018.11.09
16:20
Forrás
Pannon RTV
Az atoll, vagyis a korallzátonyokra épülő, gyűrű alakú szigetcsoport az idei zEtna Irodalmi Fesztivál fő témája. Az esemény szervezői idén is három napon át várják az érdeklődőket Zentán.

Menyhárt Erzsébet kiállításának megnyitójával vette kezdetét a 15. zEtna Irodalmi Fesztivál. A képzőművész könyvszobrait állították ki a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában. Menyhárt Erzsébet, képzőművész: „Hajtogatásos módszerrel készülnek. Különféle sziluetteket, feliratokat tudok készíteni. Logókat, ábrákat.”

A kiállítás-megnyitót követően Gojko Božović, Đorđe Kuburić és Snježana Rončević szerzőkkel a műfordító Draginja Ramadanski beszélgetett. Draginja Ramadanski, műfordító: „Ez a három költő között csak egy hasonló vonást találtam. Azt, hogy mindhárman az igazi szó után kutatnak.”

A fesztivál első két napja a Tuvalu témája köré épül, ami egy Polinéziához tartozó szigetország. A víz és az áramlás meghatározó elemeit képezik a programsorozatnak. Beszédes István, igazgató, zEtna Kiadó: „Tuvalu egy olyan ország a Csendes-óceánban, amelynek a szigetei között öt atoll is található. A süllyedéshez kötve, feltehetőleg a melegház-hatása ez a kis ország az atolljaival és szigeteivel együtt. Nagyjából 30-40 év múlva el fog tűnni.”

A fesztivál a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zEtna Kiadó szervezésében jött létre. Az irodalmi rendezvény egy Interreg-IPA pályázat keretein belül valósul meg.

Zenta
Zetna
fesztivál
atoll
tuvalu

Most

13:11, Frissítve: 13:21

Tizenhatan vehették át diplomájukat Zentán

A kertész- és mezőgazdasági mérnök szakon végzett hallgatók diplomaosztóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában tartották. Az eseménynek a Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központja adott otthont.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.