Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Koponyánk, körülbelül

2022.06.27
09:43
2022.06.27
16:18
Forrás
Pannon RTV
Verebes Ernő: Koponyánk, körülbelül című előadásának nyílt próbáján vehettek részt az érdeklődők vasárnap este a szabadkai VM4K-ban. A darabot a Divine Comedy Company - Isteni Színjáték Társulat adta elő.

Az előadás Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül című regénye nyomán készült. Kétszereplős darab, amelyben Csizmadia Gergely F-et játssza: „Én Frigyest játszom, ami azért is nehéz feladat, mert ő egy zseni volt. Nyilván ezt megjeleníteni nem tudjuk a színpadon. Illetve az ő gondolatiságát talán és a humorát valamilyen szinten. Remélem, hogy sikerült. Talán budapestiként ez egy picit könnyebb is, tehát abból a miliőből és abból a környezetből érkeztünk, és ez egy kicsi könnyebbség is. Enélkül elég nehéz őt megfogni, ennek a polgári létezésnek és gondolkozásnak az alapjait.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Boros Ádám, a darab másik szereplője, X-ként van jelölve a szövegkönyvben. Hol támadja, hol bevédi magát - így jellemezte karakterét a színész: „Nyilván már önmagában attól hatalmas élmény, hogy Karinthyról ilyen szemszögből dolgozhatunk. De ehhez volt egy olyan számomra nagyon fontos konstruktív munkamorál, amelyik pályafutásomon egy elég nagy ritkaságnak nevezhető, hogy nagyon olyan összmunkában vagyunk együtt, hogy még ha valami fajta támadási alap van, az is általában átfordul konstruktív párbeszédre a rendező és a színészek között. És ez nagyon fontos. Főleg egy ilyen témánál, amelyik ekkorát hasít.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A darabot a Jászai Mari-díjas Kálló Béla rendezte. A darab egy agydaganat története: „Nem egy könnyű történet, de mindenképpen megéri ezzel a történettel együtt lenni, az biztos. Ugyanis borzasztó nagy feloldozást ad. Én azt gondolom, hogy a ma emberének erre szüksége van. Szüksége van arra, hogy leálljon egy pillanatra, és bizonyos dolgokat az értékrendjében helyre tegyen. Na, ez a darab erre lehetőséget ad.”

A teljes darabot októberben tervezik bemutatni Budapesten, majd Szabadkán is.

Verebes Ernő
Kálló Béla
VM4K
színház
Divine Comedy Company

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.