Ugrás a tartalomra

Koponyánk, körülbelül

2022.06.27
09:43
2022.06.27
16:18
Forrás
Pannon RTV
Verebes Ernő: Koponyánk, körülbelül című előadásának nyílt próbáján vehettek részt az érdeklődők vasárnap este a szabadkai VM4K-ban. A darabot a Divine Comedy Company - Isteni Színjáték Társulat adta elő.

Az előadás Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül című regénye nyomán készült. Kétszereplős darab, amelyben Csizmadia Gergely F-et játssza: „Én Frigyest játszom, ami azért is nehéz feladat, mert ő egy zseni volt. Nyilván ezt megjeleníteni nem tudjuk a színpadon. Illetve az ő gondolatiságát talán és a humorát valamilyen szinten. Remélem, hogy sikerült. Talán budapestiként ez egy picit könnyebb is, tehát abból a miliőből és abból a környezetből érkeztünk, és ez egy kicsi könnyebbség is. Enélkül elég nehéz őt megfogni, ennek a polgári létezésnek és gondolkozásnak az alapjait.”

Boros Ádám, a darab másik szereplője, X-ként van jelölve a szövegkönyvben. Hol támadja, hol bevédi magát - így jellemezte karakterét a színész: „Nyilván már önmagában attól hatalmas élmény, hogy Karinthyról ilyen szemszögből dolgozhatunk. De ehhez volt egy olyan számomra nagyon fontos konstruktív munkamorál, amelyik pályafutásomon egy elég nagy ritkaságnak nevezhető, hogy nagyon olyan összmunkában vagyunk együtt, hogy még ha valami fajta támadási alap van, az is általában átfordul konstruktív párbeszédre a rendező és a színészek között. És ez nagyon fontos. Főleg egy ilyen témánál, amelyik ekkorát hasít.”

A darabot a Jászai Mari-díjas Kálló Béla rendezte. A darab egy agydaganat története: „Nem egy könnyű történet, de mindenképpen megéri ezzel a történettel együtt lenni, az biztos. Ugyanis borzasztó nagy feloldozást ad. Én azt gondolom, hogy a ma emberének erre szüksége van. Szüksége van arra, hogy leálljon egy pillanatra, és bizonyos dolgokat az értékrendjében helyre tegyen. Na, ez a darab erre lehetőséget ad.”

A teljes darabot októberben tervezik bemutatni Budapesten, majd Szabadkán is.

Verebes Ernő
Kálló Béla
VM4K
színház
Divine Comedy Company

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.