Ugrás a tartalomra

Kortárs vajdasági magyar festők kiállítása nyílt Szabadkán

2018.02.21
18:48
2024.03.19
08:38
Forrás
Pannon RTV
Vajdasági Magyar Festészet 2017 címmel nyílt tárlat kedd este Szabadkán. A Szabadegyetem aulájában több mint 30 vajdasági képzőművész mutatja be alkotását.

Sajátos tájképként jellemzi műveit Pesti Emma fiatal festőművész. Alkotásain geometriai elemek hangsúlyos ecsetvonásokkal keverednek. Állandó visszatérő motívum a türkiz. Pesti Emma, képzőművész: „Egy éve kezdődött ez a szerelem, a türkizzel és valahogy úgy éreztem, az első ilyen türkiz hold vagy nap alkalmazásakor, hogy ez ide nagyon kellett, most van kész a kép. Azóta nagyon sokszor visszatér nekem ez a szín.

A kortárs vajdasági magyar alkotók kiállítását először Topolyán mutatták be a vajdasági magyar képzőművészet napja alkalmából. Most került sor Szabadkára. Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Ha megnézzük a tavalyi évet, amikor negyedik alkalommal került sor a vajdasági magyar képzőművészet napjának megszervezésére, amikor látjuk, hogy együtt ünnepelt Topolya, Zenta, Szabadka, van mind a három településen egy-egy tárlat, egy-egy gondolaton keresztül felépített tárlat. A vajdasági magyar nem csak a már befutott, ismert képzőművészek, hanem a pimaszul fiatal képzőművészek alkotásaiból, akkor azt tudom mondani, hogy van képzőművészeti élet, ennek is egy felmutatása.”

A topolyai Art-Gallery által szervezett tárlaton olyan kiállítók lehettek jelen, akik valamelyik képzőművészeti egyesület tagjai, illetve akik képzőművészeti akadémiát végeztek. Boros György, társszervező: „Lényegében nem amatőr megmozdulásról van szó, hanem hivatásos képzőművészek alkotásai és kizárólag festészet. Tehát itt szobrokat és grafikát nem látunk, csak festményeket. Úgyhogy az én részemről is, mint társzervező, az a véleményem, hogy ez egy nagyon jó kezdeményezés, mert a már befutott, idősebb nemzedék után a fiatalok munkájával is megismerkedhetünk.”

A szabadkai tárlaton 34 vajdasági művész állította ki műveit.

Szabadka
Szabadegyetem
festő
képzőművészet
kiállítás

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.