Ugrás a tartalomra

Külön-leges-legszebb nyelv

2024.01.24
10:21
2024.01.24
15:35
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel tartott előadást a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete a magyarkanizsai József Attila Könyvtárban a magyar kultúra napja alkalmából.

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete 1994-ben alakult. Céljuk, hogy a magyar és a vajdasági magyar költészetet megismertessék az emberekkel. A magyar kultúra napi előadásban Hajvert Ákos és Molnár Krekity Olga versmondók előadását hallhatta a közönség, valamint Dudás Nikoletta népdalénekes és Brezovszki Edit zongorajátéka is színesítette a programot.

Hajvert Ákos, elnök, Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete: „Elindulunk Kölcsey Ferenctől és eljutunk egészen Parti Nagy Lajosig. Az előadás egy keresztmetszetet ad az egyetemes magyar líráról, de azért igyekeztünk úgy megállókat találni az előadásban, hogy az elmúlt 200 év látszódjék, hogy az elmúlt 200 év nyelvi változásai érezhetőek legyenek, de ugyanakkor az a rádöbbenés is, hogy a 200 éve megírt szövegek ugyan olyan érthetőek mint a ma megírt szövegek.”

A magyarkanizsai könyvtárban pár év kihagyás után szervezték meg a magyar kultúra napi rendezvényt.

Bús Csaba, igazgató, József Attila Könyvtár, Magyarkanizsa: „Több mint 20 éve, hogy Magyarországon nemzeti ünnepnek lett jelölve a magyar kultúra napja, úgy gondoljuk, hogy fontosak ezek az ünnepek, fontos, hogy valamilyen formában megemlékezzünk ezekről az eseményekről, helyet adjunk az ezzel kapcsolatos rendezvényeknek.”

A könyvtár legaktívabb olvasóit is díjazták. A gyerekek kategóriájában Konc István és Konc Orsolya, felnőtt kategóriában pedig Sugár Ilona részesült könyvvásárlási utalványban.

Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete
Hajvert Ákos
Bús Csaba
magyar kultúra napja

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.