Ugrás a tartalomra

Külön-leges-legszebb nyelv

2024.01.24
10:21
2024.01.24
15:35
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel tartott előadást a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete a magyarkanizsai József Attila Könyvtárban a magyar kultúra napja alkalmából.

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete 1994-ben alakult. Céljuk, hogy a magyar és a vajdasági magyar költészetet megismertessék az emberekkel. A magyar kultúra napi előadásban Hajvert Ákos és Molnár Krekity Olga versmondók előadását hallhatta a közönség, valamint Dudás Nikoletta népdalénekes és Brezovszki Edit zongorajátéka is színesítette a programot.

Hajvert Ákos, elnök, Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete: „Elindulunk Kölcsey Ferenctől és eljutunk egészen Parti Nagy Lajosig. Az előadás egy keresztmetszetet ad az egyetemes magyar líráról, de azért igyekeztünk úgy megállókat találni az előadásban, hogy az elmúlt 200 év látszódjék, hogy az elmúlt 200 év nyelvi változásai érezhetőek legyenek, de ugyanakkor az a rádöbbenés is, hogy a 200 éve megírt szövegek ugyan olyan érthetőek mint a ma megírt szövegek.”

A magyarkanizsai könyvtárban pár év kihagyás után szervezték meg a magyar kultúra napi rendezvényt.

Bús Csaba, igazgató, József Attila Könyvtár, Magyarkanizsa: „Több mint 20 éve, hogy Magyarországon nemzeti ünnepnek lett jelölve a magyar kultúra napja, úgy gondoljuk, hogy fontosak ezek az ünnepek, fontos, hogy valamilyen formában megemlékezzünk ezekről az eseményekről, helyet adjunk az ezzel kapcsolatos rendezvényeknek.”

A könyvtár legaktívabb olvasóit is díjazták. A gyerekek kategóriájában Konc István és Konc Orsolya, felnőtt kategóriában pedig Sugár Ilona részesült könyvvásárlási utalványban.

Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete
Hajvert Ákos
Bús Csaba
magyar kultúra napja

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.