Ugrás a tartalomra

Lázár Tibor átvette a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti-díjat (videó)

2016.09.15
09:23
Lázár Tibor festő kapta a 2016
Lázár Tibor festő kapta a 2016. évi Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti-díjat. A zsűri indoklása szerint a művész alkotásai szorosan kötődnek a szülőföldjéhez, Vajdasághoz, annak gazdag történelmi és kulturális áramlataihoz úgy, hogy megpróbál meghatározni egyfajta regionális identitást is a képzőművészet nyelvén. A hagyományokhoz híven, a Topolyai Napok rendezvénysorozat keretében adták át a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti-díjat, egyúttal a díjazott művész, Lázár Tibor kiállítása is megnyílt. Lázár Tibor akadémiai festő és képzőművészettanárként is dolgozik. Munkáiban a 19. század második felének polgári kultúráját idézi meg mai stílusjegyekkel ötvözve, mint az utcai művészet és a pop kultúra. Csernik Attila, zsűrielnök, Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti-díj: „Még fiatal gyerek, úgyhogy ez is egy érv, ami mellette szól, és kiforrott egyéniség. A művészetéről én csak annyit mondanék, hogy a poparthoz áll ő legközelebb, egy színes egyéniség és érdekes műveket alkot.” A festő képeivel az identitással foglalkozik. Lázár Tibor, festőművész, Zenta: „A régebbi munkáimban egy személyes identitás problematikájával foglalkoztam, az utóbbi években az identitás kérdésköre áttevődött egy kollektív identitástudatnak a kutatására, ennek a régiónak az identitástudatával foglalkozom.” A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti-díjat 1973-ban alapították. Ez az egyetlen olyan elismerés, amelyet képviselő-testület alapított. A kilencvenes évek háborús időszakában szünetelt a díj odaítélése. Náray Éva, zsűritag, Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti-díj: „2003-ban kezdeményeztük újra, hogy indítsuk újra ezt a díjat, pontosan azért, mert ennek a díjnak rangja van, mert ezt a díjat olyan vajdasági illetve olyan Vajdasághoz kötődő képzőművészek kapták illetve azóta is kapják meg, akik valóban meghatározó személyiségei a vajdasági képzőművészetnek.”Lázár Tibor festőművész tárlatát szeptember végéig tekinthetik meg az érdeklődők a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében.
díj
festő
Lázár Tibor

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:08

Holnap rajtol a Szerbia Open

Az ATP 250-es kategóriába tartozó belgrádi salakos tenisztorna legnagyobb sztárja természetesen a hazai színekben szereplő Novak Đoković lesz.
10:21, Frissítve: 10:27

Felmelegszik az idő, de csapadékra is számítani kell

Az előrejelzések szerint esernyőre lesz szükségünk az előttünk álló héten, ugyanis borongós, esővel, záporral tarkított napokra számíthatunk. A reggelek azonban fagymentesek lesznek és csak helyenként erősödhet fel a szél.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!