Ugrás a tartalomra

Lelke lett a száraz fának

2023.11.19
10:13
2023.11.19
16:56
Forrás
Pannon RTV
Több mint 250 népzenész szólaltatta meg idén a Szárazfa lelkét az idei tamburafesztiválon, Csantavéren. Vajdaság szinte minden területéről, de Magyarországról is összegyűltek a népzene kedvelői, hogy együtt ápolják a magyarok népzenei hagyományát.

Galgamenti dalokkal nyitotta meg a 11. Szárazfa Lelke Tamburafesztivált a csantavéri Mendicus Tamburazenekar. Az egyesület egyik fő célja, hogy a modern világban is ápolják a népzenei hagyományokat.  

Juhász Patrik, tag, Mendicus Tamburazenekar, Csantavér: „Fontosnak érzem, mert szeretem őket ápolni. Szeretek zenélni. Hat éve zenélek már. Nem egy profi szinten, de valamennyire tudok zenélni. Szeretem csinálni.” 

Az eseményen 25 előadócsoport lépett fel színesebbnél színesebb táncokkal és dalokkal. A bajai Danubia Tamburazenekar tagjai már több éve visszatérő fellépők.  

Hollósi Panna, Danubia Tamburazenekar, Baja, Magyarország: „Egy bácskai csokrot játszottunk el és Elvis Presley-től a Falling in love with you-t. Ezt az Elvis Presley számot egy hónapja kezdtük el gyakorolni, még egész új. A bácskai már nagyon régóta itt van a tarsolyunkban és bármikor elő tudjuk venni.” 

Énekeket is bemutattak.  

Szabó Magda, tag, Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület Tamburazenekara és Asszonykórusa, Tornyos: „Mindig válogatjuk a környékünk és a távolabbi területekről is a magyar népdalokat. Ezt próbáljuk öregbíteni, hogy megtanulják a fiatalok is, mert csodálatos, gyönyörű sok népdal van és kár lenne, hogy feledésbe merüljön.”  

Az évek során egyre többen kezdtek el népzenével foglalkozni a környéken. A veteránok örömére pedig egyre fiatalabbakhoz is eljut a népzene szeretete.  

Vörös Róbert, szervező, Szárazfa Lelke Tamburafesztivál: „Ha visszanézem ezt az elmúlt 10-11 évet, akkor minden évben több és több fellépő van. Hála Istennek. Egyre több a fiatal. Valószínű, hogy onnan indult el, hogy 2018-ban alapítottunk egy ifjú tamburazenekart és ezt látták a környékbeli, vidéki településeken lévő egyesületek és ennek hatására, úgy gondolom, hogy ott is alapítják az új zenekarokat és az idei fellépésen túlsúlyba kerültek a fiatal tamburások.”  

A csantavéri Szárazfa Lelke Tamburafesztivál helyet kapott a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű regionális rendezvényének listáján is.  

Sárközi István, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Ha számomra van kedves és fontos rendezvény Vajdaság területén, akkor az egyik a Szárazfa Lelke Tamburafesztivál. Vörös Róberttel, több mint 11 éve dolgozunk együtt. Talán egy kivételével minden tamburafesztiválon részt vettem. Muzsikáltunk is a tamburásokkal. Több mint 10 évnyi igyekezet érte be magát.”

Pásztor István útját kell folytatnunk ezentúl is - mondta beszédében Gyivánovity Dániel, a VMSZ Szabadka Városi Szervezetének elnöke: „Akkora hatalmas számú, 11 ezer 355 darab aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség egyetlen nap alatt, az számomra evidens, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági magyar közösség összezárt, egységes és rendíthetetlen. Az, hogy ilyen rendezvényeket tudunk szervezni, hogy telt ház van, működik 11. alkalommal hozzuk ezt létre, ez is arról tanúskodik, hogy itt él egy szívós, összetartó magyar közösség.”  

Az esemény a hagyományokhoz híven a 25 együttes közös előadásával ért véget. 

Szárazfa Lelke Tamburafesztivál
Szárazfa Lelke
Vörös Róbert
Gyivánovity Dániel
Sárközi István
Választások 2023

Most

19:45

Orbán Viktor Andrej Babissal tárgyalt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke megbeszélést folytatott Andrej Babissal, Csehország korábbi miniszterelnökével, a cseh ANO párt elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
17:22, Frissítve: 18:47

A hajdújárási Lurkóházban járt a Mikulás

Az Old Bikers Vajdasági Motorosklub tagjai ismét megajándékozták a hajdújárási Lurkóház kis védenceit. Idén 23 gyermek örülhetett a karácsonyi csomagoknak. A kicsik minden évben készülnek a Mikulások érkezésére, ez idén sem volt másként.

Népszerű