Ugrás a tartalomra

Lezárult a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvénysorozata (videó)

2016.10.15
17:12
Szarvas Gábor szobrának megkoszorúzásával, kiállításmegnyitóval és tudományos tanácskozással zárult ma Adán a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok idei rendezvénysorozata, amelynek központi témája ezúttal a nyelvi norma volt
Szarvas Gábor szobrának megkoszorúzásával, kiállításmegnyitóval és tudományos tanácskozással zárult ma Adán a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok idei rendezvénysorozata, amelynek központi témája ezúttal a nyelvi norma volt. A Szarvas Gábor adai mellszobránál megtartott koszorúzási ünnepség kezdetén az adai Műszaki Iskola tanulói adtak alkalmi műsort. Lajkó Sára, a Műszaki Iskola igazgatóhelyettese mondott köszöntőt, amelyben kiemelte, Szarvas Gábor fáradhatatlanul küzdött a magyartalanságok, az idegenszerű fordulatok, az erőszakos nyelvújítás és a rosszul alkotott szavak ellen. Lajkó Sára, igazgatóhelyettes, Műszaki Iskola: „Igazi őre volt nyelvünknek, akinek nagysága abból is látszik, hogy a nyelv ügyét közüggyé tette, és minél szélesebb körben a nyelv tisztaságának védelmezését, az anyanyelvi felelősségtudat kialakítását szorgalmazta.” Az ünnepség folytatásában az egybegyűltek megkoszorúzták az adai születésű nyelvész köztéri szobrát is. A koszorúzás után a Szarvas Gábor Könyvtár kiállítótermében ünnepélyes keretek között nyílt meg az Ott látok egy aranyágat – Archaikus népi imáink nyelvi világa című kiállítás. Pomozi Péter, társszerző: „Ezeket, ha elolvassák, a szövegük igyekszik szép lenni, könnyen érthető, a vizuális látvány igyekszik ezzel összhangban lenni, tehát hogy könnyen megszólítsa a ma emberét olyan nyelvi szépségekkel, ami egyáltalán nem tudatosul benne, és ennek olyan történelmi rétegeivel, ami meg végképp nem tudatosul benne.”



A programsorozat folytatásában az adai községháza dísztermében A nyelvi norma címmel tartottak tudományos tanácskozást. Neves hazai és külföldi szakemberek tartottak előadásokat az egybegyűlteknek. Hódi Éva, elnök, Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület: „Igen kényes és érzékeny téma, mert a nyelvi norma kérdésével kapcsolatban rendkívül sok egymásnak ellentmondó nézet, vélemény, felfogás uralkodik, és úgy gondolom, hogy nincs is igazán olyan tökéletes közegegyezés ebben a kérdésben, illetve módosul a nyelvi normára vonatkozó felfogás.” A szervezők sikeresnek értékelik a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok idei rendezvénysorozatát. Abban bíznak, hogy jövőre még nagyobb érdeklődés mellett tarthatják majd meg a több évtizedes múltra visszatekintő eseménysorozatot.
Szarvas Gábor
rendezvény

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.