Ugrás a tartalomra

Ma este bemutató az Újvidéki Színházban

2019.10.29
13:08
2019.10.29
17:13
Forrás
Pannon RTV
Lev Tolsztoj orosz író remekművét, az Anna Kareninát vitte színre az Újvidéki Színház társulata.

A darabot Dejan Projkovszki észak-macedón rendező állította színpadra. Az előadás bemutatója egyben az Újvidéki Színház 46. évadának kezdetét is jelenti, amely ez alkalommal a Hegek jelmondat köré épül.

A világirodalom egyik leghíresebb szerelmi háromszögét bemutató darabban a főhős, Anna Karenina egy gyönyörű, magával ragadó nő, akinek idilli házasságát és életét egy katonatiszttel való románc borítja fel. Az előadás a kettejük között létrejött végzetes vonzalmat, illetve Anna vívódásait mutatja be. Dejan Projkovszki, rendező: „Itt valójában egy harc folyik mindenkiben, nem csak Annában, hanem minden szereplőben. Harc egyfelől a társadalmi szabályokkal, másrészt pedig egy nehezebb, rettenetesebb harc az erkölcsi keretekkel, amelyek ma is körbe vesznek bennünket és segítjük is azt, hogy nagyobbak legyenek.”

Anna Karenina szerepében Béres Mártát láthatja a nagyérdemű: „Maga az előadás, illetve a regény is attól függetlenül, hogy az ő neve szerepel címként nem róla szól, hanem rajta keresztül az összes emberi, férfi-női kapcsolatról és a magunkhoz való viszonyról. Én azt gondolom, ez egy csodálatos nő, aki nem ismerte magát eléggé ahhoz, hogy tudja mik az igényei és a végén tulajdonképpen azért lett egy tragikus sors az övé, mert nem tudta elviselni azt a terhet amit kapott.”

Anna szeretőjét, Vronszkij grófot Mészáros Árpád alakítja a darabban: „Elsődlegesen a szerelem fatalitását vettük górcső alá. Azt vizsgáltuk, hogy mi mindent lehet megcsinálni a szerelemben és mi az amit esetleg nem szabad megcsinálni a szerelemben. Aztán valaki biztos magára ismer ebben az egészben.”

Az előadás díszlettervezője Valentin Szvetozarev, annak zenéjét pedig Goran Trajkoszki szerezte.

 

bemutató
Újvidéki Színház
Anna Karenina
Béres Márta

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.