Ugrás a tartalomra

A magyar kultúra ápolása és fenntartása hogyan valósulhat meg?

2024.01.27
17:20
2024.01.29
13:19
Forrás
Pannon RTV
Ez volt a legfőbb témája annak a közművelődési kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben tartottak Zentán.

A találkozón a Kárpát-medencei magyar művelődési intézmények képviselői vettek részt. Az elkövetkező évekre szóló közös terveket is megvitatták.

Az egyik legjelentősebb közös Kárpát-medencei programnak számít az Öt határon át honismereti vetélkedő, amelyet minden második évben szerveznek meg a diákok számára. Erről is szó esett a zentai eseményen.

Soós Mihály, igazgató, Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Lendva, Szlovénia: „Az elmúlt években az Öt határon át vetélkedő volt kiemelkedő, itt az összes Kárpát-medencei régió részt vesz a vetélkedőben, és azért fontos, hogy a saját értékeinket is feltárjuk a gyerekek előtt, és ők maguk is kutatják az értékeket, és megismerik mások értékeit. A muravidékiek megismerik a vajdasági értékeket, és találkoznak is ezek a gyerekek a döntőben.”

Kicsi a bors, de erős - ez jellemzi a macedóniai magyar közösséget. A hivatalos magyar oktatás hiánya ellenére is ápolják a magyar nyelvet, illetve hagyományokat.

Sutus József, elnök, Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete: „A Teleház részese a Kőrösi Csoma Sándor Programnak is, van egy kiváló ösztöndíjasunk, aki napi szinten tart magyar órákat a teleházban, és ezeket a magyar órákat minden alkalommal honismereti és fontos kultúreseményekhez kapcsolódó ismeretekkel is bővíti, tehát a tagság rendszeren képben van azzal, hogy mi az, ami fontos a magyarság számára.”

Fontos, hogy a vajdasági magyar kulturális intézmények színes tartalommal rendelkezzenek - hangsúlyozta beszédében Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja. A fórumon ismertette az MNT 2024 és 2029 közötti vonatkozó kulturális stratégiatervezetét.

Hugyik Richárd, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Az újonnan felépített épületeket, intézményeket, amelyeket eldöntünk, hogy létrehozunk, támogatásból meg tudunk építeni, ezeket tartalommal kell megtölteni. Ez nagyon nehéz. Ezt kell megoldani. Lehet sokrétű, színes, nagyon sok közösséget bevonó művelődési életet létrehozni akkor is, ha omlik a vakolat, ha van olyan kulcsember, aki összetartja a közösséget maga körül és a közösség is ezt akarja.”

A Kárpát-medencei közművelődési intézetek közös együttműködése 2008-ra nyúlik vissza - hangzott el az eseményen.

Kormányos Katona Gyöngyi, igazgató, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: „A célja ennek a megbeszélésnek, kulturális fórumnak az, hogy együtt gondolkodjunk a Kárpát-medencében a magyar nemzeti identitásban, hogyan lehet a közművelődési feladatokat, előre vinni, tervezni, fejleszteni, úgy, hogy közös programokat valósítunk meg.”

A fórumon a résztvevők részletes ütemtervet dolgoztak ki az Öt határon át vetélkedőre vonatkozóan, majd a különböző évfordulókról, jubileumi eseményekről, illetve a Petőfi Sándor Programról is szó esett.

magyar kultúra
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
VMMI
Zenta
Öt határon át
Soós Mihály
Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet
Sutus József
Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete
Hugyik Richárd
MNT
Magyar Nemzeti Tanács
Kormányos Katona Gyöngyi

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:14

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.
13:57, Frissítve: 16:16

Fülemülék éjszakája Topolyán

Topolyán egy kellemes esti séta mellett ismerkedhettek meg az érdeklődők a környezetünkben élő madarak, kiváltképp a fülemüle hímek énekével.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.