Ugrás a tartalomra

A magyar kultúra ünnepe Csókán

2024.01.24
11:05
2024.01.24
15:43
Forrás
Pannon RTV
Hagyományos Kultúránk Őre címmel tartott előadást a Kiss Lajos Néprajzi Társaság Csókán kedd este a magyar kultúra napja alkalmából. Az előadó Szőke Anna a társaság eddigi munkáját és a terveket ismertette a közönséggel.

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság 1990-ben alakult meg, az újvidéki Jugoszláviai Magyar Művelődési Társaság civil szervezet keretében. Szőke Anna 2013 óta elnöke a szervezetnek. Jelenleg közel 20 aktív tagot számlálnak. Munkájukat a sokrétűség jellemzi.

Szőke Anna: „Vannak a megemlékezések, vannak a köszöntők, van a tárgyi néprajz terén az emlékeket rekonstruálni, felújítani és a könyvkiadás. Konferenciák, évente legalább kettőt tartottunk eddig, és ezeknek a konferenciáknak az írott anyagát megjelentetni. Ezek mind tudományos munkánk és ez a lényeg.”

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság Csókán is szervezett már konferenciát, és más eseményt is, ezért a magyar kultúra napján szervezte meg a Csóka Művelődési és Oktatási Központ az eseményt.

Kobrehel Éva, a Csóka Művelődési és Oktatási Központ igazgatója kiemelte: „Nagyon fontos számunkra a magyar kultúra napjának az ünneplése, amelyre nagy hangsúlyt fektetünk, és évekre visszamenőleg megünneplünk ugyanis a Himnusz születésnapja az, amit szeretnék tovább vinni és örökíteni. Külön öröm számunkra, hogy a mai nap a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnök asszonya, dr. Szőke Anna előadását hallhattuk.”

Az előadás mellett Pecze Rózsa és Korenchy László A napsugaras házak Adán című fotókiállítása is megtekinthető volt, valamint fellépett a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa, és Kónya Sándor versénekes.

magyar kultúra napja
Kiss Lajos Néprajzi Társaság
Csóka
Szőke Anna
Kobrehel Éva

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:29, Frissítve: 17:15

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya, Zenta község területén ma, Szabadkán és több önkormányzatban vasárnap, a szórványban pedig szükség esetén hétfőn és kedden gyűjtik az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.
15:14, Frissítve: 17:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.