Ugrás a tartalomra

A magyar reformáció öt évszázadáról nyílt kiállítás Zentán

2018.02.15
10:37
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
A tárlat a protestantizmus előzményeit és a magyar történelemben betöltött szerepét mutatja be.

Nagy érdeklődés mellett nyitották meg tegnap a Soli Deo Gloria – a magyar reformáció öt évszázada című kiállítást a Zentai Városi Múzeumban.

A reformáció nem csupán történelmi szempontból tekinthető fontosnak, hanem identitást formáló tényezőként is tekinthetünk rá Perpauer Attila, a zentai Községi Tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja szerint. „Az ilyen és ehhez hasonló rendezvények nagyon fontosak a közösségünk számára, hiszen úgy gondolom, hogy az ilyen típusú kiállítások segítenek abban, hogy megismerjük nemzeti múltunkat és egy kicsit az identitásunkat is gyarapítsuk, és hogy gyökereinkkel vissza tudjunk nyúlni a kezdetekhez.”

A megnyitón fellépett a Cor Jesu Kamarakórus, amelynek tagjai a genfi zsoltárokból énekeltek. Orosz Attila bácskai református esperes nyitóbeszédében emlékeztette a jelenlévőket, hogy tavaly volt 500 éve annak, hogy Luther Márton kifüggesztette 95 tételből álló vitaindító iratát a wittenbergi vártemplom kapujára. Orosz Attila, bácskai református esperes: „Ez egy nagyon fontos mozzanat, hogy megszervezték ezt a kiállítást itt a Tisza mentén, Zentán, Vajdaság egyik legszebb városában. Ha szabad egy kicsit személyesnek lenni, ebben a városban érettségiztem még valamikor a múlt század nyolcvanas éveiben, és akkor még rólunk, reformátusokról, meg egyáltalán a protestantizmusról nagyon kevesen tudtak.”

A reformációnak nagy szerepe volt Magyarország történetében - állítja Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója. „Az elkövetkezendő évszázadokban ez tette lehetővé, hogy a magyar nyelv megújuljon, a magyar kultúra fejlődjön, és Debrecen, a kálomista Róma egy nagyon fontos kulturális-oktatási központ legyen, úgyhogy a magyar történelemben, a magyar identitásban a nyakas reformátusságnak, az ellenállásnak, a protestantizmusnak nagyon komoly hagyományai vannak.”

A Soli Deo Gloria – A magyar reformáció öt évszázada című kiállítás megvalósításában a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és a Zentai Városi Múzeum is részt vállalt. A tárlatot Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, valamint Szabadkai Főkonzulátusa és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Soli Deo Gloria
magyar reformáció öt évszázada
Zenta
kiállítás

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.