Ugrás a tartalomra

Magyar Széppróza Napja Szabadkán

2018.02.22
13:38
2024.03.19
08:38
Forrás
Pannon RTV
Első alkalommal rendezték a szabadkai Kosztolányi Dezső Gimnáziumban a Magyar Széppróza Napját. A tanulók találkozhattak Kollár Árpád irodalmárral, Neszlár Sándor író pedig készülő kötetéről beszélt.

Kollár Árpád szerint új kötete elsősorban gyerekeknek szól, de olyan felnőttek is bátran olvashatják, akik szeretnek kicsit kikapcsolódni olvasás közben: „Ez a legújabb könyvem, amiről most szó lesz, A Völgy, írta Tárkony címen fut. Hát ez ilyen alsósoknak, felsősöknek szerintem szintén jó, van sok vicces, de komolyabb történet is benne. De mindig azt szoktam mondani, felnőttek simán olvashatnak meséket, mert én felnőttként is nagyon szeretek meséket olvasni, úgyhogy titkon egy kicsit a felnőtteknek is írtam, nekik is jár a szórakozás.

Neszlár Sándor író készülő új prózakötetének címe: Egy ács nevelt fiának lenni. A szabadkai diákokkal folytatott beszélgetésen Mészáros Márton irodalomtörténész is részt vett. Az író szerint olvasni azért jó, mert ilyenkor az ember teljesen ki tud kapcsolódni, és olyan világokba tud belecsöppenni, amelyekbe olvasás nélkül nem tudna. Neszlár Sándor, író: „Egy ács nevelt fiának lenni, ez lesz a könyv címe, a Magvető Kiadónál fog megjelenni idén októberben. Ez egy különleges könyv, mert nem összefüggő mondatok vannak benne, hanem ezeregyszáztizenegy mondat van benne, rövidebbek és hosszabbak is, és sok mindenről szólnak. Nehéz összefoglalni egy mondatban, hogy miről is szól lényegében.”

Tóth Ágota magyartanár szerint nagy jelentősége van az ilyen eseményeknek, mert a diákok személyesen is találkozhatnak az írókkal, ezáltal kedvet kaphatnak az olvasáshoz: „Első alkalommal szervezzük az idén ezt a programot. Azért tartom fontosnak, mert a gyerekek így találkoznak írókkal és irodalommal foglalkozó emberekkel, megismerkednek másokkal is, akik ezzel a témával foglalkoznak, és interaktív módon beszélgetnek, verseket olvasnak, megbeszélik ezeket a verseket. Tehát egy kicsit életszerűbb, mint egy átlagos irodalom óra.”

A Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület három vajdasági helyszínen hat, kifejezetten gyerekeknek és egyetemistáknak szervezett programot valósít meg a Magyar Széppróza Napja 2018 keretében. Szabadkán kívül Zentán és Újvidéken lépnek fel a program résztvevői.

magyar
Széppróza
Szabadka
kosztolányi
gimnázium
író
könyv

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.