Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Magyar-szerb irodalmi kapcsolatokról szóló előadás volt Magyarkanizsán

2018-03-23
11:45
2018-03-23
17:55
Forrás
Pannon RTV
Egy szerb-magyar irodalmi kapcsolatokat feldolgozó összeállítást láthattak tegnap este első alkalommal Magyarkanizsán az érdeklődők.

A József Attila Könyvtárban, két nyelven megtartott irodalmi estet magyar és szerb ajkú polgárok kísérték figyelemmel.

A szabadkai Baráth László és a zentai Petar Terzić Nemzetek együttélése: Magyar-szerb irodalmi kapcsolatok elnevezésű összeállítását hallgathatták meg az érdeklődők, amely a két nép történelmi kapcsolatain alapuló irodalmi összefonódásáról szólt. Ezek az irodalmi kapcsolatok a 19. században voltak a legerőteljesebbek - mondta Baráth László szabadkai zenepedagógus és művészettörténész.

Baráth László, zenepedagógus-művészettörténész, Szabadka: „Felfedeztem, mivel nagyon sokat olvasok mindkét nyelven, hogy az eredeti nyelv az a legegészségesebb és legérdekesebb, de ugye a 19. században, főleg a költészetben, a lírában, a prózában kevésbé, keresztül-kasul fordították egymást a költők. Én itt Aranyra, Zmajra, Petőfire gondolok.”

A téma nagy kihívás volt, amely történelmi és irodalmi ismereteket is megkövetelt - nyilatkozta a zentai Petar Terzić helytörténész, a Szerb Matica külső munkatársa.

Petar Terzić, a Szerb Matica külső munkatársa, Zenta: „Évszázadok óta élünk ezen a területen. Kevesen tudják, milyen régiek ezek a kapcsolatok, akár az irodalomban, főleg pedig a történelemben, ezért úgy gondoltam, nem törekszem kimondottan az irodalmi oldaláról bemutatni ezt, van nekem egy utam, hogy úgymond hogyan népiesítsem, hogyan hozzam közelebb a témát a hallgatósághoz.”

A rendhagyó irodalmi esten a szabadkai Lengyel Klementina szegedi bölcsészhallgató mondta el a magyar verseket és a szerb versek magyarra fordított változatát, míg a szerb nyelvű, illetve szerbre fordított magyar költeményeket maguk az előadók tolmácsolták. A József Attila Könyvtár rendezvénye a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával jött létre.

Magyarkanizsa

Most

00:58

Tanügyesek tüntettek Belgrádban

A Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója szerdán tüntetést szervezett Belgrádban a kormány épülete előtt és egyedi fizetési osztályok bevezetését követelte az egész közigazgatásban.
00:03, Frissítve: 00:21

Münchenben nyert a Real Madrid

A címvédő Real Madrid 2-1-re nyert a Bayern München otthonában szerdán a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén, ezzel nagy lépést tett a sorozatban harmadik fináléja felé.
21:14, Frissítve: 21:58

Hajnali Fülek

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora május első hetében a történelmi Nógrád megye északi részén fekvő Füleket mutatja be felvidéki falusi vonósbandák felvételeivel.
17:59, Frissítve: 20:28

Vučić Tuskkal tárgyalt Belgrádban

Szerbia eurointegrációjáról tárgyalt a szerb államfő és az Európiai Tanács elnöke. Vučić a találkozó után azt mondta, bemutatta mindazt, amit Szerbia tett a brüsszeli megállapodás végrehajtásáért.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.