Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Magyar-szerb irodalmi kapcsolatokról szóló előadás volt Magyarkanizsán

2018-03-23
11:45
2018-03-23
17:55
Forrás
Pannon RTV
Egy szerb-magyar irodalmi kapcsolatokat feldolgozó összeállítást láthattak tegnap este első alkalommal Magyarkanizsán az érdeklődők.

A József Attila Könyvtárban, két nyelven megtartott irodalmi estet magyar és szerb ajkú polgárok kísérték figyelemmel.

A szabadkai Baráth László és a zentai Petar Terzić Nemzetek együttélése: Magyar-szerb irodalmi kapcsolatok elnevezésű összeállítását hallgathatták meg az érdeklődők, amely a két nép történelmi kapcsolatain alapuló irodalmi összefonódásáról szólt. Ezek az irodalmi kapcsolatok a 19. században voltak a legerőteljesebbek - mondta Baráth László szabadkai zenepedagógus és művészettörténész.

Baráth László, zenepedagógus-művészettörténész, Szabadka: „Felfedeztem, mivel nagyon sokat olvasok mindkét nyelven, hogy az eredeti nyelv az a legegészségesebb és legérdekesebb, de ugye a 19. században, főleg a költészetben, a lírában, a prózában kevésbé, keresztül-kasul fordították egymást a költők. Én itt Aranyra, Zmajra, Petőfire gondolok.”

A téma nagy kihívás volt, amely történelmi és irodalmi ismereteket is megkövetelt - nyilatkozta a zentai Petar Terzić helytörténész, a Szerb Matica külső munkatársa.

Petar Terzić, a Szerb Matica külső munkatársa, Zenta: „Évszázadok óta élünk ezen a területen. Kevesen tudják, milyen régiek ezek a kapcsolatok, akár az irodalomban, főleg pedig a történelemben, ezért úgy gondoltam, nem törekszem kimondottan az irodalmi oldaláról bemutatni ezt, van nekem egy utam, hogy úgymond hogyan népiesítsem, hogyan hozzam közelebb a témát a hallgatósághoz.”

A rendhagyó irodalmi esten a szabadkai Lengyel Klementina szegedi bölcsészhallgató mondta el a magyar verseket és a szerb versek magyarra fordított változatát, míg a szerb nyelvű, illetve szerbre fordított magyar költeményeket maguk az előadók tolmácsolták. A József Attila Könyvtár rendezvénye a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával jött létre.

Magyarkanizsa

Most

01:14, Frissítve: 01:22

Tombol a hőség Észak-Európában is

A szikkadt aljnövényzet sok helyütt lángra kapott Svédországban - az elmúlt két évtized legsúlyosabb erdőtüzei pusztítanak még a Sarkkörön túl is.
01:09

Pokoli hőség Japánban

Már Meteorológiai figyelmeztetést adtak ki Japánban, ahol a hőhullám legalább 30 emberrel végzett. A hőséggel összefüggő rosszullétek miatt több ezren kerültek kórházba az elmúlt két hétben.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.