Ugrás a tartalomra

Magyar zongorista és szaxofonos a Virtuózok V4+ Szlovénia döntőjében

2022.12.10
19:55
2022.12.10
20:05
Forrás
Közlemény
Kialakult a klasszikus zenei tehetségkutató idei döntős mezőnye, a pénteki második nemzetközi elődöntőből újabb öt fiatal jutott a fináléba, amelyet december 16-án este láthatnak a Duna nézői.

A mostani fordulóban fellépő két magyar virtuóz elvarázsolta a zsűrit, Bogáthy Benedek vibrafonos produkciója és Dávid Roland Mózes zongorajátéka közül az ítészek utóbbinak adták meg a lehetőséget a továbbjutásra.

Öt ország tíz tehetsége lépett fel a Virtuózok V4+ Szlovénia második nemzetközi elődöntőjében. Igazi hangszer kavalkádot láthattak a nézők, hiszen hárfán, szaxofonon, fuvolán, harmonikán, furulyán, klarinéton, hegedűn, zongorán és vibrafonon is megszólaltatták a zeneműveket. A zsűritagoknak nagyon nehéz dolguk volt, mint Miklósa Erika világhírű koloratúrszoprán operaénekes fogalmazott, óriási felelősség tehetségek sorsáról dönteni. A pénteki elődöntőben lenyűgöző produkciót láthattak a mezőny legfiatalabb indulójától. A mindössze 9 éves hárfán játszó szlovén kislánynak állva tapsoltak az ítészek, aki egy extra – légycsapóval kiegészített – darabbal is megörvendeztette hallgatóságát.

Magyarország képviseletében elsőként Bogáthy Benedek lépett színpadra, aki az ütőshangszerek virtuóza. Bár kedvenc hangszere a marimba, most vibrafonnal állt a zsűri elé. Varázslatosnak nevezett előadása a világhírű csellistát, HAUSER-t és Miklósa Erikát is lenyűgözte, aki szerint produkciójával méltó módon képviselte hazánkat.

Utána Mozart egyik gyerekkori darabjával lépett fel Dávid Roland Mózes, akinek zongorajátékát hallva Steven Mercurio amerikai karmester arra bíztatta, hogy kezdjen el komponálni is, sőt még HAUSER is megkérte, neki is írjon. Kettőjük párbajából szoros szavazással őt választotta győztesnek a zsűri, így az előző heti elődöntőből továbbjutó, szaxofonon játszó 19 esztendős Somogyi Levente mellett Dávid Mózes Roland képviseli Magyarországot a Virtuózok V4+ Szlovénia döntőjében.

December 16-án a tíz finalista a szuperzsűri szerepét betöltő Plácido Domingo, valamint a két újabb világsztárral kiegészülő zsűri előtt lép fel. A nemzetközi döntőben a Pink Floyd basszusgitárosa, Guy Pratt, valamint Eugene Kohn amerikai karmester is helyet foglal. Új műsorvezető is csatlakozik Ida Nowakowska mellé, a dán zenész, Remee Sigvardt Jackman. A döntőben országonként egy nyertest hirdetnek és a döntős mezőny kiválasztja a „szupergyőztest”. Az MTVA felajánlásából a második helyezettek fellépési lehetőséget nyernek a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, valamint egy értékes porcelán hegedűvel is gazdagodnak. A nézőkre mindezeken túl egy különleges produkció is vár, közösen áll színpadra HAUSER és Matteo Bocelli.

Az adás újranézhető a Virtuózok V4+ Médiaklikk-oldalán.

Virtuózok V4+ Szlovénia – nemzetközi döntő december 16-án 20:45-től a Dunán!

V4
Virtuózok
Virtuózok V4+

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.