Ugrás a tartalomra

Magyarországi, illetve vajdasági magyar műveket is bemutattak a belgrádi könyvvásáron

2023.10.25
21:46
2023.10.26
16:58
Forrás
Pannon RTV
Nagy érdeklődés mutatkozik az idei Nemzetközi Belgrádi Könyvvásár iránt. A könyvszemlét október 21-e és 29-e között tartják a Belgrádi Vásár csarnokaiban.

A nemzetközi könyvszemlét Szerbia egyik legjelentősebb kulturális eseményeként tartják számon. A szerb fővárosban 66. alkalommal tartják meg a nemzetközi könyvvásárt. Idén mintegy 400 kiállító vesz részt az eseményen. Kiemelt szerep jut a francia irodalomnak. Franciaország ugyanis a díszvendége az idei könyvvásárnak. A rendezvény látogatói szerint a papíralapú könyvek nem veszítenek a varázsukból.

Jovana Lukić, Nagybecskerek:

„ Szerintem megmaradt a varázsa. Én személyesen jobban szeretem a kezemben tartani a könyvet és úgy olvasni, mintsem az interneten. A szemeimnek is könnyebb és jobb érzés is.

- Milyen könyvek érdeklik itt, a vásáron?

- Szeretem a pszichológiát. Olyan könyveket keresek.”


Azzal, hogy a kézben tartott papírkönyv pótolhatatlan élményt nyújt Ljubivoje Ršumović szerb író és költő is egyezik. A gyerekkönyvei miatt kiemelkedően népszerű szerző legújabb kötetét népszerűsítette a vásáron.

Ljubivoje Ršumović, író és költő, Szerbia: „A könyv két és félezer évvel idősebb, mint a videójátékok. Tehát tiszteletet kell mutatni a könyvek iránt.”

Amellett, hogy a vásáron olcsóbban lehet könyveket venni, a szerzőkkel való személyes találkozás is sokat jelent a látogatók számára. A nőknek szánt regényeiről és a Balkanskom ulicom, azaz a Balkán utca nevű tévéműsoráról ismert szerb író és újságíró, Vesna Dedić elmondása szerint, munkásságát a legtöbben Vajdaságban követik. Idén saját kiadóházának 10. születésnapját ünnepli a vásáron.

Vesna Dedić, író, Szerbia: „10 éve itt vagyunk ezen a sarkon a vásáron. A kiadóház születésnapja alkalmából árengedményekkel is készültem. Mivel nagy pénzügyi krízis van, a nők a leginkább azokat a könyveket vásárolják, amelyeket 50, 60, 70 százalékos árengedménnyel kínálunk.”

A könyvszemlén magyarországi, illetve vajdasági magyar irodalmi művek bemutatására és népszerűsítésére is sor került. A vásáron 15 ország kiállítói mutatkoznak be.

Vesna Jovanović, a 66. Nemzetközi Belgrádi Könyvvásár szóvivője: „400 szerbiai és külföldi kiállító van jelen. A látogatók száma, azt mondják, már az első napokban több volt, mint a korábbi években. Általában összesen 200 ezer ember jön el erre vásárra. Ki kell hangsúlyozni, vásárolt jegyekkel.”

Belépőjegyet a könyvvásárra 350 dinárért lehet vásárolni. Csoportos látogatás esetén olcsóbb jegyek is kaphatók.

Nemzetközi Belgrádi Könyvvásár
Belgrád
könyvvásár

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.