Ugrás a tartalomra
Dorothy Malone
Tanjug, AP Photo

Meghalt az Oscar-díjas színésznő

2018-01-21
10:12
2018-01-21
10:20
Forrás
origo.hu
Dorothy Malone öt évtizeden át szerepelt a nagyvásznon, 93 éves korában halt meg.

Dorothy Malone öt évtizeden át szerepelt a nagyvásznon, korának legnagyobb sztárjai mellett: Henry Fonda, Humphrey Bogary, Dean Martin, James Cagney. Mintegy száz mozifilmben és televíziós sorozatban játszott. Január 19-én, 93 éves korában halt meg.

A színésznő 1924. január 30-án született Chicagóban. Eredetileg Dorothy Maloney-nek hívták, és egy ideig így is szerepelt a mozikban. Az RKO stúdió egyik ügynöke figyelt fel az akkor 18 éves dallasi egyetemista lányra, de csak kisebb szerepeket kapott, így amikor lejárt a szerződése, a színésznő átment a Warnerhez, és az ottani producerek kérésére változtatta családnevét Malone-ra.

Első átütő alakítását Howard Hawks 1946-os film noir klasszikusában, A hosszú álomban nyújtotta, Humphrey Bogart és Lauren Bacall oldalán. Karrierje mégis lassan haladt csak előre, egészen 1954-ig, amikor úgy döntött, platinaszőkére festi a haját. Ekkortól gyorsabban érkeztek a nagyobb szerepfelkérések, igaz, főleg a szexbomba szerepére.

Douglas Sirk 1956-os A szélre írva című filmjében egy "szexőrült" fiatal lányt alakított – annyira hitelesen, hogy megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

Ezt aztán olyan filmek követték, mint a Fakó angyalok, a Warlock, Az utolsó utazás és a legelső „tengerparti tinifilm" a Beach Party.
1964-ben a televízió is felfedezte magának. 1992-ben vonult vissza a színjátszástól. Utolsó szerepét az Elemi ösztönben játszotta el.

Dorothy Malone

Most

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.