Ugrás a tartalomra

Megjelent a Szelence CD-je!

2022.10.09
12:59
2022.10.09
16:38
Forrás
Pannon RTV
Lemezbemutató koncertet tartottak szombat este az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben, ahol a Szelence énekegyüttes Jól gondold meg kislány… című CD-jének a dalait hallhatta a közönség.

A lányok a Kárpát-medencében élő magyarság népzenei hagyatékát szeretnék népszerűsíteni.

Kárpát-medencei zenei utazáson vehetett részt az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör közönsége. A Szelence énekegyüttes a Jól gondold meg kislány… című CD-jét mutatta be. A lányoknak nagy élmény volt a stúdiómunka. Szabó Zsuszanna, Szelence énekegyüttes, Óbecse: „Nagyjából két évbe telt, míg ezt az egész CD-t sikerült összeállítani, 3-4 havonta állítottunk össze egy csokrot, és 3-4 havonta mentünk el felvenni azt a két-három elkészített csokrot, és ez tényleg összekovácsolt bennünket.”

Az 1994-ben alakult Csiraj énekcsoportból 2000 tavaszán lett Szelence énekegyüttes, amely a Kárpát-medencében élő magyarság népzenei hagyatékát népszerűsíti. A CD-jükre 10 népdal került fel. Kisimre Szerda Anna, csoportvezető, Szelence: „Ezek a kedvenc dalaink közé tartoznak. Azt is néztük, hogy olyan dalok legyenek, amikkel versenyeket nyertünk, például a moldvai dalok. Ez volt az első olyan dalcsokor, amivel a Vass Lajos Népzenei Vetélkedőn versenyeztünk, és összesen öt alkalommal nyertünk ezen a versenyen nagydíjat.”

A Szelence énekegyüttesnek ez az első hanghordozója. Ricz Kasziba Beáta, programszervező, Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, Óbecse: „Ez az együttes valóban kiváló minőséget képvisel, és nincs még önálló hanghordozója. A Botra férfikórusunknak már van, és a dalköröknek a kultúrkörben van egy közös hanghordozója, ők viszont olyan régóta szerepelnek és olyan szépen, hogy úgy gondoltuk, megérdemlik ezt.”

A CD és a rendezvény létrejöttét a budapesti Nemzeti Kulturális Alap és a Csoóri Sándor Alap támogatta.

Szelence
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör
lemezbemutató
koncert
Óbecse
Kisimre Szerda Anna

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.