Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Megkezdődött a Kanizsai Írótábor

2019.09.06
11:00
2019.09.06
17:54
Hagyományosan a magyarkanizsai Népkertben, az írók emlékművének megkoszorúzásával kezdődött el a rendezvény, majd kiállításmegnyitó volt és posztumusz köteteket is bemutattak.

A 67. Kanizsai Írótábor nyitónapján az egybegyűltek a Népkertben az írótábor emlékműnél, majd a Dobó-Koncz szobornál helyezték el az emlékezés virágait. Hajnal Jenő, az MNT elnöke szerint a tábor közösségteremtő erővel bír. „Az anyaországból, a Kárpát-medencéből és mindenképpen a Vajdaságból ideérkező írók, alkotók újraértelmezik mindazt, ami ezen a tájon mindig fontos volt, mi az, ami az egyetemes magyar irodalomban, művészetben a világ bármelyik polgárának szólhat. Ha ez a három dolog találkozik egymással, akkor nagyon nagy értékek születnek.”

Bordás Győző a szervezőbizottság elnöke a megnyitón elmondta, hogy az idei évben is a hiányműfajokra helyezik a hangsúlyt, az idei tábor témája a dokumentumirodalom lesz. „Néhány jeles alkotás született, tehát az az érzésünk, hogy rengeteg feltáratlan dolog van, ami megérdemelné, hogy irodalmi formát is kapjon. Ezért most elsősorban a dokumentumokra fogunk összpontosítani, annak nyomán, hogy Várady Tibornak és Dudás Károlynak is jelentek meg ilyen jellegű művei.”

A nyitónapon bemutatták Léphaft Pál karikatúráit a Dobó Tihamér Képtárban. A művész 42 karikatúrát készített, amelyek a vajdasági magyar írókat ábrázolják. A délután Bori Imre, Bányai János és Gerold László posztumusz köteteinek bemutatásával ért véget.

kanizsa
Írótábor

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:32, Frissítve: 17:40

Virágzik a tavaszi hérics

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület immár negyedik alkalommal szervezett sétát, amelynek úti célja a Krivaja patak lipári völgye volt, ahol Közép-Bácskában még megtalálható ez a ritka, veszélyeztetett növényfaj.
14:57, Frissítve: 19:00

A birkózás a legtömegesebb sportok között

Falunapi birkózótornát tartottak Kishegyesen az óvodás és általános iskolás korosztály számára. A községbeli gyerekeknek ez az első megmérettetése. Szabadka és Magyarkanizsa csapatait látták vendégül.
14:21, Frissítve: 17:09

Kikapcsolódásból lefutni a félmaratont

Vasárnap délelőtt elrajtolt a 30. Újvidéki Félmaraton. A főtérnél megrendezett versenyen, illetve, sportrekreációs rendezvényen minden korosztályra gondoltak, a versenyzők különböző kategóriákban indulhattak.
12:55, Frissítve: 16:45

Vásárt tartottak Kispiacon

Az esemény megszokott, hiszen évtizedek óta minden hónap utolsó hétvégéjén szervezik meg, amelyre egész Vajdaság területéről érkeznek árusok és vásárlók is egyaránt.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.