Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat

2024.01.21
09:22
2024.01.21
16:05
Forrás
Pannon RTV
Szombat este ünnepélyes megnyitó műsorral elkezdődött a XXII. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat. Az elkövetkező két hónapban a bánáti faluban minden hétvégén lesznek művelődési rendezvények.

Az ünnepélyes műsort Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke nyitott meg.

A művelődési otthon előcsarnokában megnyitották Csorba Emil helyi akadémiai festő tárlatát, a színházteremben pedig felléptek a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szakosztályai, a Juhász Zenekar, valamint bemutatkoztak a szegedi Hatetudnád tánctanoda tagjai is. A megnyitó műsor megmutatta, hogy Torda továbbra is egy életképes közösség.

Dobai János, elnök, Torda HK: „Még mindig vagyunk annyian, hogy meg tudjuk mutatni a többieknek is, hogy igenis képesek vagyunk és meg is tudunk szervezni egy ilyen nagyszabású rendezvényt. Az, ami a számunkra fontos, hogy a Magyar Nemzeti Tanács az idéntől kiemelt regionális rendezvénnyé nyilvánította ezt az eseményünket. Ez bennünket még jobban ösztönöz arra, hogy kitartsunk, még jobb programokat állítsunk össze.”

A rendezvény megszervezésében a tordaiak újból példaértékű összefogást mutattak.

Kudlik Zoltán, tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi segédtitkár: „Nekünk, a művelődési titkárságnak külön kiemelt fontosságú az, hogy minden évben tudjuk támogatni az ilyen típusú rendezvényeket. Hogy a hagyományőrzés megmaradjon, hogy a művelődési élet tovább folytatódjon itt, Tordán, és a többi ilyen típusú faluban is. Az a művelődési élet, ami már évtizedeken, évszázadokon keresztül itt megvolt, azt tovább tudjuk erősíteni.”

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet egyik fontos feladata a szórványközösségek művelődési rendezvényeinek a támogatása.

Kormányos Katona Gyöngyi, igazgató, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: „Tordára azért jó visszajárni minden évben, mert látszik, hogy egy óriási összefogás van. Tenni akarás azért, hogy a magyar kultúrát, a magyar hagyományokat, a magyar nyelvet ápolják, átörökítsék. Látszik ez a fiatalokon is. Tehát olyan közösséget tudnak megmozgatni az oktatási intézményeken keresztül, amely jelen pillanatban úgy érzem, hogy kulcsfontosságú.”

A megnyitó műsor újból megmutatta azt, hogy a magyar néptáncnak nagy hagyománya van a Tordán.

Limbusz Leora, néptáncos, Torda: „Nagyon, de nagyon jó a tánc. Nagyon szeretem. Főleg az, hogy itt, Tordán csak ez az egy lehetőség van. Óvodás korom óta nagyon szeretek táncolni. Apukám is, anyukám is, testvérem is táncoltak.”

Továbbra is élénk munka folyik a helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben.

Sári Enikő, művészeti vezető, Petőfi Sándor ME, Torda: „Hetven taggal rendelkezünk. Nagyon örülünk neki, tényleg nagyon örülünk neki, mert látjuk, hogy a gyerekek ezt akarják. Nemcsak a gyerekek, hanem a fiatalok is, de a felnőttek is. Nekünk asszonykórusunk is van, és nagyon szépen tudunk dolgozni velük. De hogyha nem lenne ez a szeretet, ez a hagyományokhoz való ragaszkodás, akkor nem is tudnánk ezt végigcsinálni.”

Az ilyen rendezvények nemcsak a szórakozást jelentik, hanem a falu megmaradását a fiatalok itthon tartását szolgálják.

Matyis József, Torda: „Az iskoláztatást, a mentalitást, hogy ők is tordaiak maradjanak, tordaiak legyenek, ha netán el is mennek Tordáról, de maradjanak tordaiak mindig, mert vannak olyanok, akik visszajárnak. Most is van, aki Szegeden dolgozik, de erre az alkalomra eljön otthagyva mindent, nem sajnálva a fáradságot és idejön. Tehát megéri. Tordaiak vagyunk – így kell csinálni.”

Március végéig Tordán minden hétvégén lesznek színházi előadások, zenés esték, a testvértelepülések fellépései, lesz Három Torda találkozója, könyvbemutatók, kiállítások, szakelőadások és újból felelevenítik a Bánáti Estet, amelyen a környező magyar települések néptáncosait látják majd vendégül.

Tordai Művelődési Napok
Torda
Csorba Emil
Petőfi Sándor Művelődési Egyesület
Dobai János
Kudlik Zoltán
Kormányos Katona Gyöngyi
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Sári Enikő
Juhász zenekar
Hatetudnád
Magyar Nemzeti Tanács
Sárközi István

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.