Ugrás a tartalomra

Minden korosztálynak jutott program Zentán

2019.09.28
17:00
2024.03.19
08:48
Forrás
Pannon RTV
Népzenétől volt hangos szombaton Zenta, ugyanis harmadik alkalommal szervezték meg a Szent Mihály-napi Táncházat és Sokadalmat. A Kárpát-medence számos vidékéről érkeztek vendégek.

A rendezvényen mintegy 650 fellépő mutatkozott be, köztük a zentai Gyöngyvirág Citerazenekar is, amelynek tagjai csókai dalokat hoztak a Szent Mihály-napi rendezvényre. Szeles Veronika, Gyöngyvirág Citerazenekar, Zenta: „A tatám után választottam ezt a hangszert, mivel ő készített egy saját citerát, ami ma már sajnos nincs meg, de ő képviselte a családunkban a népi kultúrát.”

A rendezvényen a hagyományápolásé volt a főszerep, a résztvevők a bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre alkotóinak köszönhetően megismerkedhettek egyebek mellett a szövéssel, a fonással és a karkötőkészítéssel is.

Szuhankó Ruzsena, elnök, Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre, Bajsa: „Szeretnénk feleleveníteni mindazokat a szakmákat, azokat a kézművességeket, melyeket a falunkban is csináltak. Járunk oktatásra is és tanítunk is gyerekeket és így bővítjük a mi tudásunkat is és az övékét is. Reméljük, hogy majd megtartják ezeket a hagyományokat továbbra is.” 

A táncháztalálkozót a Hagyományok Háza Hálózat - Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet hívta életre. A szervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a rendezvényen minden korosztály megtalálhassa a neki tetsző programot. Juhász Gyula, főszervező: „Kicsiknek és nagyoknak népzene és néptánc, népmese, interaktív foglalkozások, tánctanítás, szakmai fórum is volt a népzenés, néptáncos szakmában. Valamint kézművességi lehetőségek, régi mesterségek bemutatása is volt, mindenkire igyekszünk odafigyelni.”

A Táncháztalálkozót még színesebbé tette, hogy az érdeklődők magyarpalatkai, szatmári és szilágysági táncokat is elsajátíthattak.

Zenta
Hagyományok Háza Hálózat
Juhász Gyula
táncháztalálkozó
táncház
sokadalom
néphagyomány
népzene
néptánc
kézműves
Bajsa
citera

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.