Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Ürményi Frigyes

MNT-elnök: Mondja le a Tanyaszínház a turné további állomásait

2021.07.27
15:47
2021.07.27
16:01
Forrás
Pannon RTV
Hajnal Jenő úgy fogalmazott: a Tanyaszínház repertoárjára az elmúlt években olyan darabok kerültek, amelyek az öncélú közönségességet, a parttalan ízléstelenséget, a közönség alpári provokálását jelenítették meg.

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke azt kéri: mondja le a Tanyaszínház az idei turnéjának további állomásait. A legutóbbi előadás Ödön von Horváth Kazimír és Karolina című darabja épp a gondtalan, minden korosztálynak szóló színházi élményt nem tudja elvinni közösségeinkbe, a társulat előadása a Tanyaszínház fényes múltját, örökségét kérdőjelezi meg - húzta alá Hajnal Jenő.

A Magyar Nemzeti Tanács, amely nemzeti jelentőségűvé minősítette a Tanyaszínházat, elfogadhatatlannak tartja, hogy a társulat idei körútja folytatódjon. Arra kérte a szervezőket, hogy mondják le a többi helyszínt. Mindezt annak reményében, hogy közös erővel újragondolhassák a színház működését és repertoárját.

A sajtóközlemény teljes szövege:

A nagy múltú és nagy hírű Tanyaszínház, amely a vajdasági magyarság egyik legnagyobb  kulturális értéke, több mint négy évtizede járja tájainkat, hogy anyanyelven hirdesse  minden  korosztálynak  a  színházművészet  szépségét,  gondolatiságát  és  a  megszülető pillanat igazságát. Sajnos az elmúlt években többször is tapasztaltuk, hogy repertoárjára olyan darabok is kerültek, amelyek a fölszabadult öröm és kacagás, az okos gondolkodás és a népmesei bölcsesség helyett az öncélú közönségességet, a parttalan ízléstelenséget,  a közönség alpári provokálását és a színpadi megszólalás vállalhatatlanságát jelenítették meg. A legutóbbi előadás Ödön von Horváth Kazimír és Karolina című darabja épp ezt a gondtalan, minden  korosztálynak  szóló  színházi  élményt  nem  tudja  elvinni közösségeinkbe, városainkba  és falvainkba,  hiszen  a társulat előadása a Tanyaszínház fényes múltját, örökségét és mindazt kérdőjelezi meg, ami oly fontos, értékes számunkra. A Magyar Nemzeti Tanács, amely nemzeti jelentőségűvé minősítette a Tanyaszínházat, és ennek az előadásnak a tájolását a szórványban külön is támogatta, elfogadhatatlannak tartja, hogy a társulat idei körútja folytatódjon, s arra kérte a szervezőket, hogy mondják le a többi helyszínen való vendégszereplést. Annak reményében, hogy közös erővel újragondolhatjuk az egyik legegyénibb és legsajátosabb, minden korosztálynak üzenni akaró  színházunk  működését  és  repertoárját,  ebben  a  pillanatban  legszerencsésebb megoldásnak a Tanyaszínház idei körútjának lemondását tartjuk.

Szabadka, 2021. július 27.
A Magyar Nemzeti Tanács elnöke

Hajnal Jenő
MNT
Tanyaszínház

Most

19:47, Frissítve: 19:55

Klári néni újra énekelt Moholon

Harmadik alkalommal emlékeztek meg Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében emléknappal és gyönyörű dallamokkal Vlasityné Zélity Klára életéről és munkásságáról.
16:00, Frissítve: 19:59

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.