Ugrás a tartalomra

A moholi nótafára, Klári nénire emlékeztek

2023.09.24
08:37
2023.09.24
17:33
Forrás
Pannon RTV
Vlasityné Zélity Klárára emlékeztek Moholon, aki népdalaival hatalmas örökséget hagyott hátra, ami Burány Béla és Bodor Anikó segítségével tovább él nemcsak Vajdaságban, hanem Magyarországon is.

Egész napos programmal készültek a szervezők a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület épületében Klári néni tiszteletére. A résztvevők Varga Attila előadása révén ismerkedhettek meg a nótafa munkásságával és életével. Az előadó azt is elmondta, örül, hogy azok közé tartozik, aki még személyesen is ismerhették Klári nénit, akinek bár cérna hangja volt, sokat tanulhatunk még ma is tőle.  

Varga Attila, előadó: „Olyan cizellált, olyan finom, annyira árnyalt, annyira míves, hogy a maiak tanulhatnak belőle, hogy milyen alkalmakkor és milyen hangulatában az ember mit engedhet meg magának, vagy mit nem engedhet meg magának.”

A megemlékezésen Klári néni lánya, Bálizs Gizella is részt vett. Számára igen megható és felemelő érzés, hogy már ötödik alkalommal emlékeznek meg édesanyjáról, akire ő mindig is dalos pacsirtaként fog emlékezni, aki énekkel ébresztette és altatta el gyermekeit.  

Bálizs Gizella: „Ilyenkor arra gondolok, hogy nem hiába élt anyukám. Volt egy ilyen dala: Őszi szellő, miért élek, miért múlik el minden, én azt hiszem, hogy ő a szívünkben él továbbra is, a népdalai pedig – nagyon sokan követik és adják tovább – szintén nem múlnak el.”

Ünnepi műsort is tartottak, ahol csaknem 20 asszonykórus, énekcsoport és egyesület lépett fel Klári néni népdalaival. Többek között Csókáról, Topolyáról, Gunarasról de még Magyarországról is érkeztek fellépők a nótafa tiszteletére.  

Patyi Lajos, elnök, Csobolyó Művelődési Egyesület, Mohol: „Ez mindannyiunkról szól, mert tulajdonképpen ezen keresztül tudjuk megérteni, hogy mit és hogyan énekel egy magyar. Ezt csak az tudja igazán átadni, aki át is érzi, és úgy énekli el. Ez mindenki számára oktató előadás, közelebb hozza azt a személyt, azt a személyiséget, aki a dal mögött van.”

A rendezvény célja megőrizni és népszerűsíteni ezt a helyi örökséget. A megemlékezés regionális kiemelt rendezvénnyé vált, így a szervezők jövőre versennyel is szeretnék színesíteni.

Vlasityné Zélity Klára
Mohol
Csobolyó Művelődési Egyesület

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.