Ugrás a tartalomra

Moholi Tóni verseskötete

2024.03.23
21:18
2024.03.24
11:32
Forrás
Pannon RTV
Berec Antal Bölcső a koporsóban című verskötetét mutatták be Moholon.

A helyi ácsmester líráját Rozványi Dávid, Magyarországi költő és Molnár Csikós László egyetemi tanár méltatta. A közönség Berec-verseket is hallhatott a helyi szavalók tolmácsolásában. Emellett fellépett a moholi tamburazenekar is.

A 2021-ben elhunyt Berec Antal vagy művésznevén Moholi Tóni verseskötetét mutatták be Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület nagytermében. Berec Antalnak élete során mintegy ezer költeménye született, most 99 verse jelent meg nyomtatásban a Bölcső a koporsóban címmel.

Világos Tibor, elnök, Moholi Családok Egyesülete, Mohol: „Tóni barátom több mint ezer verset írt életében, amelyeknek egy része fakérgen található meg, arra írta, rótta rá. Arra is rámondhatjuk, hogy egy értéktár, és én csak ajánlani tudom az elkövetkező generációknak. Tónival közeli ismerősök voltunk, neki a becsületes szakmája ács, kőműves, fafaragó volt. Egyszerű kétkezi munkás volt, aki idősebb korára odaült az íróasztalhoz, és pörögtek tollából a versek, mint a faforgács a gépből.”

 

Rozványi Dávid magyarországi költő írta a kötet előszavát: „Elvarázsolt ezeknek a verseknek a világa. Az a művészi értelemben, jó értelemben vett naivitás, ahol egy gyermeknek a tiszta látásmódjával néz rá a világra. Én több párhuzamot is mondtam. A népiesség szempontjából én Petőfivel tudnám párhuzamba állítani, a belső és a külső világot ahogy megteremti Weöres Sándorral és az életigenlés, ami minden negatívumon átüt, az életigenlés, ami minden sötétségen átüt, az bennem Radnóti Razglednicáit idézte fel.”

Az esten a költő művei hangzottak el. Majd a moholi Pitymaláré tamburazenekar is fellépett.

Mohol
Berec Antal

Kapcsolódó tartalmak

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.
20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.