Ugrás a tartalomra

A Nemzeti Összetartozás Napját ünnepelték Doroszlón

2019.06.05
08:23
2019.06.05
18:09
Forrás
Pannon RTV
Szentmisével és történelmi előadással emlékeztek meg a nemzeti összetartozás napja alkalmából a doroszlói Szentkúton, a Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhelyen kedd este.

Az ünnepségen elhangzott - a trianoni békeszerződés következményei bár tragikusak a magyarság számára, mégis ezen túllépve, megerősödve a jövőbe tekintünk, hiszen így tudunk tenni nemzetünkért, a jövő generációkért.

A magyarság nagy költőinek üzenetét Ristić Anita, kétszeres Kazinczy- érmes versmondó tolmácsolta valamint magyar nemzeti hangú dalokat adott elő Király Szilárd zenész, énekes a kedd esti megemlékezésen a doroszlói Szentkúton a Szent János-házban. A történelmi eseményeket ismernünk kell, így tudunk továbblépni - mondta előadásában Wilhelm József főiskolai történelemtanár. Hozzátette: „Kilencvenkilenc évvel ezelőtt, amikor aláírták a trianoni békét, akkor egy hihetetlen trauma érte a magyarságot, amit szerintem még mind a mai napig nem tudott feldolgozni és egy óriási erő hiányzik e mögül, mert az egyének és a nemzet még mindig nem dolgozta fel ezt a tragédiát és ezt kellene valamilyen módon megoldani az elkövetkezőkben.”

Kurin István, szilágyi plébános , Verebélyi Árpád főesperes, a kegyhely igazgatója szolgáltatta a kegytemplomban tartott ünnepi szentmisét. Egyfajta továbbmutató életet kell, hogy éljünk, akkor is, ha nehéz, akkor is, ha a körülmények megváltoznak, akkor is, ha a kihívások megsokszorozódnak - hangsúlyozta Verebélyi Árpád. A doroszlói katolikus főesperes: „Olyan problémákat hoztunk el a szívünkben, amik 99 éve gyötrik nemzetünket, de ez akkor sem lefelé húz bennünket, ez akkor sem olyan béklyó az ember számára, amikor lemondunk a holnapról, hanem éppen a szentmise mutatja meg, hogy a keresztény ember, a hívő ember, a magyar ember mindig előre tekint, megerősödik a mindenható Istenben, megkapaszkodik benne és megpróbál ebben a jelenben egy jobb holnapot építeni.”

A szentmisén a helyi hívek és a Szent György Lovagrend nyugat-bácskai tagjai vettetek részt.

nemzeti összetartozás napja
Doroszló

Most

17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.