Ugrás a tartalomra

Nemzetközi Kézimunka és Gyűjtemény Kiállítás Zentagunarason

2024.03.28
18:20
2024.03.29
10:02
Forrás
Pannon RTV
52. alkalommal szervezték meg a MIRK-et, a Nemzetközi Kézimunka és Gyűjtemény Kiállítást a zentagunarasi Október 18. Általános Iskolában.

A rendezvényen 50 szervezet és személy mutatja be kézimunkáit vagy gyűjteményét, amelyeket öt napon át tekinthetnek meg az érdeklődők.

Hímzés, horgolás, kötés, festmények, ékszerek, húsvéti dekoráció és számos egyéb technikával készült dísztárgy is helyet kapott a kiállításon. A zentagunarasi Október 18. Általános Iskola tornatermében, tantermeiben és folyosóin láthatók a szemet gyönyörködtető alkotások. A MIRK kiváló alkalom a megmutatkozásra és a barátkozásra.

Frindik Rózsa, elnök, Nefelejcs Kézimunkacsoport, Topolya: „Ez nekünk nagyon sokat jelent, mert a sok munkánkat, sok fajta munkánkat ki tudjuk állítani, és ez egy nagyon jó alkalom, mert itt mindenfajta munkát, gyűjteményt ki bírunk állítani, és 27 személy állított ki a csoportból többféle kategóriában. Meg gyűjteményeink is vannak, azt is ki bírtuk állítani.”

Zentagunaras, az 1600 lelket számláló település egy emberként dolgozott a nagyszabású rendezvény megszervezésén, amelyet a 20 tagot tömörítő Csipkerózsa Kézimunkacsoport koordinált.

Baranyi Valéria, elnök, Csipkerózsa Kézimunkacsoport, Zentagunaras: „Nagyon sokat jelent nekünk ez a rendezvény, most kértek fel először bennünket, hogy megszervezzük ezt a rendezvényt, nagyon-nagyon sok ember vett részt a faluból a mindenféle munkálatokban, az összes civil szervezet segítségünkre sietett, a helyi vezetőség, a topolyai önkormányzat támogatott bennünket, az MNT is támogatott bennünket.”

A kiállítást Tomik Nimród, Topolya alpolgármestere nyitotta meg. A kiállítók Vajdaság egész területéről, ugyanakkor Dél-Szerbiából és Magyarországról is elhozták munkáikat. Az idei külön téma a drapéria volt. A hagyománynak megfelelően szakmai zsűri értékeli az alkotásokat.

Telecski Elvira, a MIRK elnöke: „Kerek 50 egyesület vesz részt ezen a kiállításon, vannak új egyének, akik mint egyéni kiállítók állítanak ki. Mondhatnám azt, hogy a szokásos csoportok jönnek, a nišiek, knjaževaciak, Vrnjačka Banja, Lakovo, Priboj na Limu, és persze Magyarországról Karád, Dunaföldvár, és van egy új kiállítónk Kaposvárról.”

A MIRK hétfőig látogatható 9-17 óráig, az esemény ünnepélyes díjkiosztóval zárul.

MIRK
Nemzetközi Kézimunka és Gyűjtemény Kiállítás
Zentagunaras
Október 18-a Általános Iskola
Dózsa György Általános Iskola
MNT
Magyar Nemzeti Tanács
Frindik Rózsa
Baranyi Valéria
Telecski Elvira
Tomik Nimród

Most

12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.
11:02, Frissítve: 11:09

Az ének összetart

A Szajkó énekegyüttes tartott önálló estet a Fokos zenekar kíséretében Kishegyesen. Galga menti, al dunai, székely, kalocsai, gyimesi dalok is szerepeltek abban a 9 népdalcsokorban, amivel az együttes készült.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.