Ugrás a tartalomra

A népművészeteké volt a főszerep Topolyán

2019.03.04
10:28
2019.03.04
19:39
Forrás
Pannon RTV
A Művelődési Ház kiállítótermében vasárnap megnyílt a népi iparművészeti alkotások tárlata.

A tárlatmegnyitót követően a színházteremben a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében megtartották az első Farsangi Népzenei Találkozót is.

A Hagyományok Háza vajdasági hálózata megszervezte a népi iparművészeti alkotások Magyarországon kívüli minősítését. A zsűrizés minősített munkáit tekintheti meg a közönség a topolyai Művelődési Házban március hetedikéig.

Szuhankó Ruzsena, elnök, Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre, Bajsa: „Nagyon fontosnak tartom, mert Vajdaságban még ilyen a Hagyományok Házától kiinduló zsűrizés nem volt. Nagyon örülünk, hogy Zentán először megszervezték ezt a zsűrizést, és még nagyobb örömünkre szolgál, hogy az alkotásainkból is itt található.”

Szőtteseket, hímzéseket, gyöngyékszereket, fazekas munkákat, és népviseleteket is megtekinthetnek az érdeklődők.

Vázsonyi Csilla, munkatárs, VMMI:  „A népi iparművészeti alkotások zsűrizése Magyarországon már egy régóta bejáródott rendszer, ami egyrészt az alkotóknak is egy visszajelzés, másrészt a vásárlóknak, akik megvásárolják ezeket a kézműves termékeket, számukra is egy minőségbiztosítás.”

A tárlatmegnyitó után a színházteremben a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében megtartották az első Farsangi Népzenei Találkozót.

Id. Csizmadia Anna, vezető, Krajcárka Népdalkör, Kupuszina: „Mindig örömmel tölt el, ha meghívást kapunk ilyen népzenei rendezvényekre. Közel negyvenöt éve résztvevője vagyok személyesen a Durindónak és a Gyöngyösbokrétának, tánccal kezdtem, aztán húsz éve létezik a Krajcárka és azóta mindig, mindenféle rendezvényen ott vagyok.”

Bajsáról, Pacsérról, Gunarasról, Zentagunarasról, Bácskossuthfalváról, Kupuszináról és a Topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szakosztályaiból érkeztek népzenei kórusok, zenekarok.

Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya: „Ezek a találkozók azért nagyon fontosak és hasznosak, mert itt meg tudják hallgatni egymást a csoportok, utána pedig egy közös vacsora alkalmával tudnak még együtt is énekelni, együtt szórakozni, ami tulajdonképpen az éneklésnek a valódi funkciója, amikor összejöttek az emberek egy-egy mulatság alkalmával.”

Az esten fellépett Csizmadia Anna népdalénekes is Szabó András kíséretében.

Topolya
Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.