Ugrás a tartalomra

Néptánc, népdalok és farsangi mulatság Pancsován

2022.02.20
11:40
2022.02.20
16:57
Forrás
Pannon RTV
Sokéves hagyománya van a disznótoros mulatságnak Pancsován. Idén rendhagyó módon szervezték meg a farsang idején szokásos rendezvényüket a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben.

A hagyományos disznótort és báli mulatságot idén művelődési műsor váltotta fel a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Rancz Károly, a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnöke kiemelte, hogy fontosnak tartja, hogy a magyarok megismerkedjenek egymással, és azon fáradoztak, hogy minden vendég otthon érezze magát.

A nagyvázsonyi Dalárda férfikórus is vendégszerepelt Pancsován.

Fábry Szabolcs, a magyarországi Nagyvázsony polgármestere: „Gondoltam, hogy jó lenne, ha nem csak delegáció jönne, nem csak az önkormányzat hivatalos képviselői vagy polgármesterként vagyunk jelen, hanem  hozzunk egy programot, hozzunk egy értéket.”

A muzslyai Cickafark Asszonykórus alig egy éve alakult, Pancsován több énekcsokorral mutatkozott be a közönségnek.

Rontó Márta, a Cickafark Asszonykórus művészeti vezetője: „Nagyon jól éreztük magunkat, hogy egy ilyen, társas, baráti est alakult ki és hát először vagyunk itt, mint Cickafark. Én személyesen, nem először járok itt Pancsován. Én már régóta járok ide.”

A bukovinai székely származású Kosnás Árpád több mint húsz évvel ezelőtt járt első alkalommal Hertelendyfalván. Azóta már sokszor megfordult az al-dunai bukovinai székelyek körében mint táncoktató. Ezúttal családjával léptek fel.

„Bízom benne, hogy nem csak én viszem tovább, hanem majd a gyerekeim is tovább örökítik ezt. Azt hiszem láthatták, hogy nagyon nagy az elhivatottság bennük és ezért én bízom benne, hogy ez még sok-sok évig, sok-sok generáción keresztül is kitart ez a hagyományőrzés a mi családunkban.”

A disznótoros vacsora ez alkalommal sem maradt el, a hertelendyfalvi és székelykevei hentesüzletek tulajdonosainak köszönhetően. A rendezvény a Magyar Kormány támogatásával valósult meg.

Pancsova
Kosnás Árpá
Fábry Szabolcs
Rontó Márta
Rancz Károly

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.