Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Óvári Dániel

Népzenétől hangos a kishegyesi Kátai vendégház

2022.02.26
13:34
2022.02.26
17:16
Forrás
Pannon RTV
Kilencedik alkalommal szervezték meg a Vajdasági Népzenész Találkozót, ezúttal Kishegyesen. A kétnapos rendezvényre 60-70 muzsikust várnak.
Pannon RTV/Óvári Dániel

A legtöbb zenész visszajáró vendég, de vannak, akik először jöttek el, ahogyan az óbecsei Csermely zenekar három fiatal tagja is.

Herbatényi Zalán, Óbecse: „Most valamiért megfogott, szerettem volna kipróbálni, jött a zenekarunknak is több tagja, és szerintem élvezhetőbb, ha többen itt vagyunk.”

Pannon RTV/Óvári Dániel

A találkozónak a barátkozás és tapasztalatcsere mellett komoly oktatójellege is van. A két tematikus nap közül az elsőn a bonchidai népzenével foglalkoznak, a második napon pedig a vajdasági népzenére koncentrálnak.

Árendás Péter, egyetemi docens, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - Népzene Tanszék, Budapest: „Ha az ember nem értelmezi azt, ami a gyűjtéseken, hangfelvételeken hallható, vagy látható a videófelvételeken, akkor sokszor tévedésbe eshet. Azt gondolja valamiről, hogy az az, egy olyan táncnak a zenéje, közben nem, vagy hogy egy odavalósi dallam, közben nem egy odavalósi dallam. Azt gondolja, hogy ami a felvételen hallható, azt készpénznek kell venni, de lehet, hogy az csak alkalmi felállásnak egy más helyszínen készített felvétele, ha ezek az ismeretek nincsenek meg, akkor nagyon sokszor tévedésbe eshet a muzsikus.”

Pannon RTV/Óvári Dániel

A Vajdasági Népzenész Találkozónak minden évben más település ad otthont. Ezúttal Kishegyesen gyűltek össze a muzsikusok, vajdaság számos településéről érkeztek.

Juhász Gábor, a Juhász zenekar zenekarvezetője: „Annak külön örülök, hogy idén nagyon sok fiatal jött el a találkozóra, újulunk, a felnövekvő generáció jön utánunk. Nekem is vannak itt tanítványaim, másoknak is vannak itt tanítványai, és ők is most már lassan bekapcsolódnak ebbe a mozgalomba, és ők is teljes jogú tagjai a népzenész társadalomnak, ami itt, Vajdaságban működik.”

A találkozó első napján a vonószene kapott főszerepet. A második nap pedig inkább a tamburáról szól.

Kátai vendéhgáz
népzene
Vajdasági Népzenész Találkozó
Juhász Gábor

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.