Ugrás a tartalomra

Nincs cirkusz bohóc nélkül...

2019.06.29
16:06
2024.03.19
08:34
Forrás
Pannon RTV
Milyen cirkusz címmel a Nyári Mozi Színházi Közösség produkcióját láthatták az érdeklődők pénteken este a Kosztolányi Dezső Színházban.

Az előadás egy intenzív oktatási szeminárium eredményeként született.

Az emberek elfáradtak a szavaktól, mert olyan sokat hazudoztak, hogy mára hitelüket vesztették a szavak — állítja Szlava Polunyin világhírű orosz bohóc. És valóban improvizáció, tánc, pantomim, ének és a nézőben szavak híján is kavarodnak az érzések. A nemzetközi színésznövendékekből álló bohóc produkcióban szerepelt Gedő Zsolt. Ő Romániából jelentkezett a kurzusra, miután óriási hatással volt rá a Budapesten látott Szlava Polunyin világhírű orosz bohóc előadása. Kivételes élmény volt részt venni a találkozón - mondta a székelyudvarhelyi színész.

Szerbiából, Magyarországról, Romániából, Franciaországból érkezett az a 15 fiatal, aki részt vett Varga Heni, Döbrei Dénes és Stefan Haves Los Angelesből érkezett bohócmester kurzusán. Egyébként Stefan Haves a montréali világhírű Cirque du Soleil castingmanagere, aki szerint a színésznövendékek elkötelezettek, kísérletezőek, de egyúttal hihetetlen élénkek és lelkesek is voltak. Bár a 40 perces program nem egész öt nap alatt készült el, mégis gyönyörű - mesélte az ügyvezető.

A kéthetes intenzív oktatási szeminárium témája a bohóc útja a művészetekben, korokon keresztül a mai cirkuszi porondig. A munkafolyamat alatt kitértek a zene, a költészet és a festészet irányába is. Döbrei Dénes, szervező-oktató, Nyári Mozi Színházi Közösség, Kelebia: „Okkal voltunk Kelebián, kint a természetben, elszakítva a városi élettől, a megszokások világától. Ilyenkor egy új rendszert kell kiépíteni, a növendékeknek meg kell ismerkedniük, együtt kell működniük. Felelősek egymásért és meg kell, hogy osszák a gondolataikat, a munkáikat. Mindenki a saját tapasztalatával jön és azt építi bele a munkába is. Megpróbáltunk egy olyan közösséget létrehozni, ahol az emberek szabadon engedhetik a kreativitásukat.”

A szabadkai közönség után az előadás a júliusban kezdődő újvidéki INFANT Nemzetközi Alternatív Színházi Fesztivál színpadán vendégszerepel.

bohóc
cirkusz
Nyári Mozi Színházi Közösség

Most

17:13, Frissítve: 17:34

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.