Ugrás a tartalomra

Nincs még egy ilyen nap, amelyhez ennyi hiedelem kötődik

2023.12.15
10:31
2023.12.15
16:36
Forrás
Pannon RTV
Luca-napi táncházat tartottak Horgoson. A Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezésében közel 50 gyerek táncolt, és ismerkedhetett meg a Luca-napi hagyományokkal.

Tánccal, énekkel és a háromlábú Luca székkel igyekeztek megkeresni a teremben a boszorkányt. A gyerekek többsége már több éve részt vesz a táncházi mulatságon.

Balázs Piri Mia, Horgos:
„ Negyedik, ötödik éve táncolok, és táncolni, játszani szoktunk.
- Ez a Luca nap, Luca-napi táncház miben más a többitől?
- Búzát vetünk, táncolunk, összejövünk.”


Börcsök Liza, Horgos: „Háromlábú széket készítettek. Lucakor kezdték el csinálni, és karácsonykor lett kész. Búzát szoktunk vetni, és Luca-napi pogácsát sütünk, amibe csak egy pénzt teszünk, és aki megtalálja, az lesz a szerencsés.”

A népi szokások és hiedelmek éltetése céljából jött létre a mulatság. A Luca-napi táncház fontosságát és az ehhez a naphoz kapcsolódó hiedelmeket pedig már a gyerekkorban megismertetik a kicsikkel. Az esemény másik fontos célja, hogy a rohanó világban legalább ilyenkor együtt legyen a család.

Szécsi Zsolt, művészeti vezető, Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület, Horgos: „A kalendáriumban nincsen még egy ilyen nap, amihez ennyi szokás, illetve hiedelemvilág kötődhet. A gyerekek minél közelebbről megismerjék a lényegét, gyökerét, illetve, hogy miről szól ez, ezt igyekszünk elmondani is nekik. Olyan játékokat hozunk, amiket kiragadunk ebből a hiedelemvilágból, és táncokat is.”

A tánc és a zene mellett a fiatalok kézműveskedtek és Luca pogácsát is ettek.

Luca-nap
Luca-napi táncház
táncház
Horgos
Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület
Szécsi Zsolt

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.