Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Fehérvári Csongor

Orbán Viktor is részt vett a koncerten a szabadkai Zsinagógában

2019.06.27
19:53
2020.02.10
17:19
Forrás
Pannon RTV
Az esten fellépett Miklósa Erika, Balázs-Piri Soma, a Virtuózok korcsoportgyőztese, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar, akiket Paskó Csaba karnagy vezényelt.

A koncerten Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is részt vett. Az eseményt a szabadkai VM4K szervezte. A nagyszabású komolyzenei koncertet az egy évvel ezelőtt átadott szabadkai Zsinagógában szervezték

Pannon RTV

Néhány perccel a koncert kezdete előtt megérkezett az est díszvendége, Orbán Viktor is. Magyarország miniszterelnökét a zsinagóga előtt Pásztor István, a VMSZ elnöke fogadta. 

Pannon RTV

A koncertre mintegy ezer jegy kelt el. A szabadkai Zsinagóga egyébként Európa második legnagyobb zsinagógája. A lelkes komolyzene rajongók már több mint egy órával a koncert előtt a szabadkai Zsinagóga környékén várakoztak, hogy élőben hallhassák Miklósa Erika opera-énekesnőt.
 

Pannon RTV

A koncerten egy ifjú tehetség, Balázs-Piri Soma, a Virtuózok korcsoportgyőztese is fellépett, aki egyébként vajdasági, horgosi születésű, aki a koncert előtt nyilatkozott stábunknak: „Velem ilyen még sosem történt, hogy ilyen nagyszabású koncerten vehessek részt, főleg Miklósa Erikával. Már nagyon várom és izgulok kicsit.”

A Szegedi Szimfonikus Zenekar már korábban megígérte, hogy amint befejezik a szabadkai Zsinagóga felújítását, eljönnek fellépni. A zenekart Paskó Csaba karnagy vezényelte. A komolyzenei koncert legnagyobb sztárja azonban Miklósa Erika opera-énekesnő volt, akinek gyermekkori kötődése is van Szabadkához és a Zsinagógához: „Nagyon sokat elsétáltam itt a Zsinagóga előtt, ugyanis a nagyszüleim nem messze laktak innen, édesanyám vajdasági származású, bár nem ide való, hanem Újvidék mellé, Bácsföldváron született, de a nagyszüleim ide költöztek, hogy közel legyenek a magyar határhoz, mi Kiskunhalason laktunk. Én szinte egy héten négy-öt napot itt voltam.”

Az esemény a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szervezésében valósult meg, több hónapig készültek az eseményre. Lovas Ildikó, koordinátor, VM4K: „Adta magát az ötlet - ez még valamikor februárban volt - akkor kezdtük szervezni. Az, hogy egy művésznő, Miklósa Erika, egy feltörekvő tehetség, a szegediek a szomszédból, Paskó Csaba, aki a szabadkai karnagy, hogy ez így összeállt, ez egy olyan jó hangulatú projektum lett, hogy a jegyeket - meg kell mondanom, hogy mi ilyet először csináltunk a VM4K-ban - négy nap alatt eladtuk a jegyeket, ami a földszintet illeti és még három-négy nap ami a fönti részt, 960 jegyet egy hét leforgása alatt.”

A komolyzenei koncerten számos ismert zeneszerző alkotása is felcsendült.

Orbán Viktor
Miklósa Erika
koncert
Zsinagóga
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.