Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Fehérvári Csongor

Orbán Viktor is részt vett a koncerten a szabadkai Zsinagógában

2019-06-27
19:53
2020-02-10
17:19
Forrás
Pannon RTV
Az esten fellépett Miklósa Erika, Balázs-Piri Soma, a Virtuózok korcsoportgyőztese, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar, akiket Paskó Csaba karnagy vezényelt.

A koncerten Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is részt vett. Az eseményt a szabadkai VM4K szervezte. A nagyszabású komolyzenei koncertet az egy évvel ezelőtt átadott szabadkai Zsinagógában szervezték

Pannon RTV

Néhány perccel a koncert kezdete előtt megérkezett az est díszvendége, Orbán Viktor is. Magyarország miniszterelnökét a zsinagóga előtt Pásztor István, a VMSZ elnöke fogadta. 

Pannon RTV

A koncertre mintegy ezer jegy kelt el. A szabadkai Zsinagóga egyébként Európa második legnagyobb zsinagógája. A lelkes komolyzene rajongók már több mint egy órával a koncert előtt a szabadkai Zsinagóga környékén várakoztak, hogy élőben hallhassák Miklósa Erika opera-énekesnőt.
 

Pannon RTV

A koncerten egy ifjú tehetség, Balázs-Piri Soma, a Virtuózok korcsoportgyőztese is fellépett, aki egyébként vajdasági, horgosi születésű, aki a koncert előtt nyilatkozott stábunknak: „Velem ilyen még sosem történt, hogy ilyen nagyszabású koncerten vehessek részt, főleg Miklósa Erikával. Már nagyon várom és izgulok kicsit.”

A Szegedi Szimfonikus Zenekar már korábban megígérte, hogy amint befejezik a szabadkai Zsinagóga felújítását, eljönnek fellépni. A zenekart Paskó Csaba karnagy vezényelte. A komolyzenei koncert legnagyobb sztárja azonban Miklósa Erika opera-énekesnő volt, akinek gyermekkori kötődése is van Szabadkához és a Zsinagógához: „Nagyon sokat elsétáltam itt a Zsinagóga előtt, ugyanis a nagyszüleim nem messze laktak innen, édesanyám vajdasági származású, bár nem ide való, hanem Újvidék mellé, Bácsföldváron született, de a nagyszüleim ide költöztek, hogy közel legyenek a magyar határhoz, mi Kiskunhalason laktunk. Én szinte egy héten négy-öt napot itt voltam.”

Az esemény a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szervezésében valósult meg, több hónapig készültek az eseményre. Lovas Ildikó, koordinátor, VM4K: „Adta magát az ötlet - ez még valamikor februárban volt - akkor kezdtük szervezni. Az, hogy egy művésznő, Miklósa Erika, egy feltörekvő tehetség, a szegediek a szomszédból, Paskó Csaba, aki a szabadkai karnagy, hogy ez így összeállt, ez egy olyan jó hangulatú projektum lett, hogy a jegyeket - meg kell mondanom, hogy mi ilyet először csináltunk a VM4K-ban - négy nap alatt eladtuk a jegyeket, ami a földszintet illeti és még három-négy nap ami a fönti részt, 960 jegyet egy hét leforgása alatt.”

A komolyzenei koncerten számos ismert zeneszerző alkotása is felcsendült.

Orbán Viktor
Miklósa Erika
koncert
Zsinagóga
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:57, Frissítve: 21:07

Liam Neeson filmje maradt az első helyen

Az eredmények meg sem közelítik a pandémia előtti számokat, mivel a mozik alig több mint fele tart nyitva, a legnagyobb városok, köztük New York és Los Angeles filmszínházai határozatlan időre bezártak - írta a Variety.com.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.