Ugrás a tartalomra

Orgonahangversenyt tartottak a szabadkai Szent Teréz-bazilikában (videó)

2015.11.23
09:10
Orgonahangversenyt tartottak vasárnap este a szabadkai Szent Teréz-bazilikában
Orgonahangversenyt tartottak vasárnap este a szabadkai Szent Teréz-bazilikában. A hangszert most a pécsi Balatoni Sándor szólaltatta meg. A koncert a tavasszal elindított hangversenysorozat utolsó előtti rendezvénye volt. Johann Sebastian Bach, Liszt Ferenc, Dietrich Buxtehude, Alexander Guilmant, Lisznyay-Szabó Gábor és T. Dubois szerzeményei szólaltak meg Angster József orgonáján. A templom épületét a fiatal pécsi orgonaművész hangversenye töltötte be. Balatoni Sándor. „Volt templomi élmény is. Én azt mondom, hogy egy egészséges bensőséges viszony nélkül nem lehet a hangszerek királynőjét megfelelően művelni, de természetesen a zenei élmény is meghatározó. Az orgona az a szimfonikus hangszer, ahol egy személyben lehetek karmester és a zenekar.”



Balatoni Sándor nem először találkozott a szabadkai orgonával. Paskó Csaba, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja: „Balatoni Sándor nekem egy régi ismerősöm, egy barátom. Egy nagyon tehetséges orgonaművészről van szó, már egyetemi tanársegédről, aki a doktori disszertációját írja. Nem olyan régen egy éves amerikai turnéról jött haza, aki korábbról már egy kórussal volt itt. Akkor már felfigyeltem a tehetségére, ügyességére, és úgy gondoltam, hogy meg kell őt mutatni a szabadkaiaknak.” A hangverseny apropója Avilai Szent Teréz 500. születésnapja, valamint Szent Cecilia, a zenészek védszentjének megünneplése. A hangverseny a tavasszal elindított hangverseny utolsó előtti koncertje, amit a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával szerveztek. A zárórendezvényt december 17-én tartják.

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.