Ugrás a tartalomra

Örökségünk – a magyar népzene előtt tisztelegve

2023.12.24
09:52
2023.12.24
16:14
Forrás
Pannon RTV
Szombaton este kilencedik alkalommal tartották meg Óbecsén az Örökségünk című népzenei rendezvényt, amelyen a zenekarok külön-külön és Vajdasági Nagyzenekarként is felléptek.

Nyolc zenekar lépett színpadra szombat este Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben megtartott Örökségünk című rendezvényen. A Vajdasági Nagyzenekar koncertjeként meghirdetett eseményre sok érdeklődő érkezett Vajdaság számos településéről.

Kiss Zsélykó, Újvidék: „Kiváló zenészeknek kiváló és szívből jövő muzsikáját hallhatja az ember, és azzal föltöltődhet. Ilyesmiért nem csak Újvidékről, hanem messzebbről is érdemes eljönni.”

Az est folyamán Csonka Ferenc és zenekara, a Csalóka, a Czéczó, a Csörömpölő, Cseszák Zsombor és zenekara, a Duhaj, a Fokos és a Juhász zenekar lépett fel. A zenekarok különböző alkalmi formációkban, valamint együtt, nagyzenekarként is húzták a nótát.

Cseszák Zsombor, Óbecse: „Amikor az egyik zenekarból valaki nem ér rá, akkor megyünk, kisegítjük egymást, ismerjük egymás mozdulatait, rezdüléseit, és nagyon könnyű együtt dolgoznunk így nagyzenekarként is, de akármilyen alkalmi formációban is.”

Az Örökségünk koncertet kilencedik alkalommal tartották meg Óbecsén. A szabadkai Juhász zenekar minden évben részt vett az eseményen.

Juhász Gábor, Szabadka: „Én azt gondolom, hogy nagyon fontos az, hogy ez a közösség összetart, hogy együtt tudunk muzsikálni, együtt tudunk alkotni, és amikor ilyen nagy koncertek vannak, akkor meg tudjuk mutatni az egységünket és az erőnket.”

A koncerten az egész magyar nyelvterületről felcsendültek dallamok, így mutatva be a magyar népzene sokszínűségét.

Szerda Balázs, szervező, Fokos zenekar, Óbecse: „Az Örökségünk koncert célja az, hogy föllépési lehetőséget biztosítson a Vajdaságban működő népzenekaroknak, és szeretnénk, ha ez egy olyan koncert lenne, ami évről évre megmutatja azt, hogy mivel foglalkoztunk az adott évben, és ha egy olyan esemény lenne, amit mindenki a magáénak érez.”

A táncházzal záruló rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Csoóri Sándor Alap, a Tartományi Oktatási Titkárság, valamint a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.

Cseszák Zsombor
Juhász Gábor
Szerda Balázs
Vajdasági Nagyzenekar
Örökségünk

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:14

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.
13:57, Frissítve: 16:16

Fülemülék éjszakája Topolyán

Topolyán egy kellemes esti séta mellett ismerkedhettek meg az érdeklődők a környezetünkben élő madarak, kiváltképp a fülemüle hímek énekével.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.