Ugrás a tartalomra

Őseinket felhozád - új kiállítás az óbecsei Városi Múzeumban

2023.04.01
07:16
2023.04.01
17:04
Forrás
Pannon RTV
A kora középkor és a magyarok bejövetele idejéből származó leletekből nyílt pénteken este Őseinket felhozád címmel kiállítás az óbecsei Városi Múzeumban. Az országos viszonylatban is egyedülálló tárlat április végéig várja a látogatókat.

Az egyik vitrinben szablya, veretes férfi öv és tarsoly, a másikban nyíltegez, nyílvessző, lószerszám-másolat – a többi közötti ilyen tárgyak láthatók az óbecsei Városi Múzeum pénteken este megnyílt kiállításán. Az „Őseinket felhozád” című tárlat egyik különlegessége a Péterrévén talált csontváz, amelynek a koponyája alapján a budapesti Természettudományi Múzeumban Gábor Emese rekonstruálta a X. századi nő hű arcmását.

„Az arcrekonstrukció azt jelenti, hogy egy koponyára visszaépítem az eredeti arcot, ami tudományos, antropológiai és anatómiai munka. Ez a munka több hónapot vesz igénybe. Nagyon szép, ép koponya volt, jó volt vele dolgozni, meglepetés, hogy milyen szinte mai arcú hölgy áll előttünk."

Bíró András Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója „Ősmagyarok az antropológiai kutatások tükrében” címmel tartott előadást. Az általa elnökölt Magyar Turán Alapítvány volt a rendezvény partnerszervezete. Szerinte kivételes kiállítást láthat most a közönség Óbecsén a honfoglaló magyarság hagyatékából.

„Bemutatja nem csak azt, hogy milyen tárgyakat használtak, hanem azt, hogy az őseink kultúrája milyen nagy volt, micsoda ötvösművészet és díszítőművészet volt, és hogy ez egy olyan dolog, amit minden magyar embernek, sőt minden helyi közösségnek érdemes tudnia."

A kiállítás szerzője, Raško Ramadanski archeológus kurátor szerint ez a kiállítás remélhetőleg csak a kezdete a magyar partnerekkel való további együttműködésnek.

„Abban reménykedünk, hogy a közeljövőben kibővíthetjük ezt a történetet azoknak az Óbecse környéki helyeknek a kutatásával, mint a Botra, a Perlek, a Csík, Pecesor stb., mert csak szisztematikus kutatással lehet a régészeti anyagot gyarapítani, és így tudjuk a jövőben sokkal jobban és minőségesebben áttekinteni a népeink történelmi eredetét."

Egy autentikus nomád jurtát is megtekinthettek a látogatók, akik különböző bemutatókon is részt vehettek. A múzeum már nagyban készül a Múzeumok Éjszakájára is - mondta Tojzán Ákos, igazgató.

„A kiállítás április végéig megtekinthető, májusban pedig a Múzeumok Éjszakájára már a következő kiállítással készülünk, ami a Múzeum a kulisszák mögött címet viseli, ahol szeretnénk egy belátást adni a látogatóknak arról, hogy milyen egyéb szakmai munka és élet folyik a múzeumban, az irodákban, a műhelyekben és azokon a részeken, ahol kevesebbet járnak."

A mostani tárlat alatt a múzeum műhelymunkákat is szervez a látogatóknak.

Őseinket felhozád
Óbecsei Városi Múzeum
Tojzán Ákos
régészet
múzeum
Múzeumok Éjszakája
kiállításmegnyitó

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.