Ugrás a tartalomra

Összegyűltek a vajdasági népzenészek

2021.05.08
14:13
2021.05.09
09:01
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Népzenész Találkozót az elmúlt években januárban tartották, de idén a vírushelyzet miatt május második hétvégéjére tevődött át.

A Vajdasági Népzenész Találkozónak minden évben más település ad otthont, ezúttal Óbecsén gyűltek össze a muzsikusok.

Szerda Balázs, a Fokos zenekar brácsása elmondta: „A zenészek élete általában igen-igen pörgős és hát nem igazán jut idő arra, hogy eszmét cseréljünk, leüljünk, megbeszéljük a mindennapos dolgainkat, szakmai vitákat folytassunk. Nagyon jó, hogy évente alkalom adódik egy ilyenre is.”

A szakmai előadásokkal tarkított programon belül a magyar népzene múltját, valamint a népzenészek hagyatékát is megismerhetik a résztvevők. Juhász Gyula, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet népzenei munkatársa a gyűjtésekről tartott előadást.
„ 150 éve az 1800-as évek elején kezdte Kálmán Lajos, Bartók Béla még a világháború előtt járt Horgoson, viszont a háborúk után volt az érdemi Kiss Lajos, Bodor Anikó, Burány Béla. Számos gyűjtőnek a munkáját fogom itt röviden bemutatni.”

 

Az immáron 8. alkalommal megszervezett rendezvény ötlete még 2014-ben erdélyi mintára született meg – mondta el Juhász Gábor. A Juhászok Civil Szervezet elnöke kiemelte: „Igyekszünk folyamatosan egy jó közösséget biztosítani, egy jó szakmai tartalmat. Azt akarjuk elérni, hogy a vajdasági magyar zenészek egységesek legyenek, tudjunk közös programokat, közös koncerteket szervezni, a táborokat össze tudjuk hangolni. Ez nagyon fontos, mert nem sok gyakorló zenekar van itt Vajdaságban.”

Az eseményen többek között előadást tartottak magyarországi szakemberek is. A népzenészek találkozója vasárnap ér véget.

népzene
Juhász Gábor
Juhász György
Szerda Balázs
Juhász zenekar
Fokos zenekar
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.