Ugrás a tartalomra

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepelték a szerémségi magyarok

2023.12.03
21:03
2023.12.04
17:36
Forrás
Pannon RTV
Az ünnepséget Maradékon a Petőfi Sándor Művelődési Otthonban szervezték meg vasárnap este.

Petőfi Sándor születésének bicentenáriumát a szerémségi magyarok is megünnepelték. A maroknyi maradéki magyar közösségnek létfontosságú a magyar kultúra jelentős eseményeinek megünneplése, annál is inkább, mert egyesületük Petőfi nevét viseli. Az ünnepi műsorban a helyiek mellett a mitrovicai és a satrincai vendégek is bemutatkoztak.

Józsa Mónika, szervező, Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Maradék: „Számunkra nagyon fontos ez a megemlékezés, mivel művelődési egyesületünk Petőfi Sándor nevét viseli, ezért fontosnak tartottuk, mivel idén egy kerek évfordulót ünnepelünk, 200 évet, hogy emlékezzünk rá.”

Gyermek és ifjú tánccsoport, kézművesek, vegyeskórus és tamburazenekar tevékenykedik a maradéki Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben. Berta Zoltán, az egyesület elnöke elmondta, arra törekszenek, hogy minden jelentős magyar vonatkozású nemzeti eseményt megünnepeljenek. „Valóban egy nagyon jó lehetőség adódott az idén, hogy mi is fölzárkózhattunk ehhez az eseménysorozathoz, és mivel büszkén viseljük a Petőfi Sándor költőnk, forradalmárunk nevét, úgy éreztük, hogy nekünk is kellőképpen meg kell emlékeznünk, és hogy ez egy lehetőség, hogy találkozzunk és hogy ezen a módon is erősítsük és segítsük egymást.”

A Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki városi szervezete évek óta kíséri a maradéki magyarság helyzetét. Annak érdekében, hogy az anyanyelven folyó oktatáshoz való jog ebben a szórvány közegben is megvalósulhasson a szerémségi közösséget az Újvidéki Magyar Oktatásért projekten belül segítik és támogatják.

Vicsek Annamária, a VMSZ alelnöke, köztársasági parlamenti képviselőjelölt, VMSZ: „Kezdetben az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskolába szállítottuk a MNT iskolabusz programjával a gyerekeket, hogy ők is magyar osztályba járhassanak és néhány évvel később pedig itt Maradékon is a helyi általános iskolában egy kombinált alsós tagozat jött létre, ahol a gyerekek az anyanyelvükön tanulhatnak. Azt hiszem, hogy minden civil szervezet amely a szórványban működik nehezebb körülmények között működik, hiszen kevesebb az érdeklődő, kevesebb a gyerekanyag, illetve felnőttek is, akik bekapcsolódnak a munkába. Ezért nagyon értékes minden olyan rendezvény, minden olyan esemény, ahol a csöppnyi magyarság, maréknyi magyarságot fogják össze a helyi művelődési intézmények.”

A szerémségi magyar művelődési egyesületek összefogásával Petőfi verssel, magyar táncokkal és dalokkal emlékeztek meg a költő 200. születésének évfordulójára.

Petőfi Sándor
Józsa Mónika
Berta Zoltán
Vicsek Annamária

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:29, Frissítve: 17:15

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya, Zenta község területén ma, Szabadkán és több önkormányzatban vasárnap, a szórványban pedig szükség esetén hétfőn és kedden gyűjtik az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.