Ugrás a tartalomra

Plakátkiállítás a Népkörben

2024.03.05
21:26
2024.03.06
16:35
Forrás
Pannon RTV
Boros György kilencvenedik születésnapja alkalmából tematikus kiállítást szerveztek a Népkör Magyar Művelődési Központ Körgalériájában. Az 1972 és 1989 között készült színházi plakátjait állították ki.

Boros György grafikusként évekig dolgozott a Szabadkai Népszínházban, a Szabadkai Gyermekszínházban és a belgrádi Boško Buha Színházban. Plakátjai a hetvenes években még szitanyomással készültek. A most készült válogatás a negyven éves gyűjtemény egyes darabjait mutatja be.

Boros György, grafikus: „Ha nézzük ezt a plakáttervezés fejlődését, őrült nagy fejlődés van, ez ami itt van, úgyis mondhatnánk, hogy az ókor. Itt kezdődött valahol a plakát.”

Boros György a Szabadkai Gyermekszínház számára évtizedeken keresztül készített és nyomtatott plakátokat. Ezek az alkotások figyelemfelkeltőek és a gyermekek számára is könnyen értelmezhetőek voltak.

Kerekes Sándor, képzőművész: „Kollégám már akkor időszerű és nagyon attraktív plakátokat készített, különösen azok voltak húsz-harminc évvel ezelőtt, mikor ezek készültek. Ha végignézzük a kiállítást, mintha ma is aktuálisak lennének ezek a mozzanatok.”

A harmincöt kiállított plakátot a Népkör Körgalériájában a hónap végéig tekinthetik meg az érdeklődök.

Népkör
plakátkiállítás
Boros György
Kerekes Sándor

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.