Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A plakátművészet aranykora tárul fel előttünk

2022.08.04
17:27
2022.08.04
19:02
Forrás
Pannon RTV
A két világháború között készült plakátokból nyílt kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban.
Pannon RTV

A belgrádi Iparművészeti Múzeum által létrehozott tárlaton három szerbiai plakátkészítő, Dušan Janković, Mihailo S. Petrov és Miloš Babić munkáit tekinthették meg az érdeklődők. A három művészt a szerbiai plakátkészítés úttörőiként tartják számon, akiknek munkái a világháborúk közötti időszakban, a plakátművészet aranykorában születtek. Az érdeklődök október 15-ig tekinthetik meg a plakátkiállítás.

Bojana Popović, tárlatvezető: „Ez a három személy más, más volt az életük és a sorsuk, és más korosztályúak voltak. Különböző művészi ízlés, készség, de mindegyik a maga korának kiváló képviselője volt, stíluskifejezésben és természetesen tematikailag is. A kiállítás úgy lett megalkotva, hogy amikor a látogató eljön, nyomon követhesse mindhárom plakátművész munkáit, de azt is láthatja, hogy melyek voltak azok a fontos témák, amelyek alapján készültek a plakátok. Tudnunk kell, hogy akkoriban, a két világháború között a plakát volt a legfontosabb médium a szolgáltatásokat- és árut kínálók és az azokat fogyasztók között. Ez tehát a fogyasztói társadalom kezdetének és nagy felemelkedésének ideje. Ma teljesen normális, hogy óriásplakátokat láthatunk, de ez a két világháború között más volt.”

plakát
plakátkiállítás
kiállítás
Szabadkai Városi Múzeum

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:56, Frissítve: 10:02

Korlátok hozadéka

20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.
08:13, Frissítve: 09:44

Mit jelent a Zöld távhő?

A környezetbarát, zöld távfűtés a nemzetközi gyakorlatban egyre elterjedtebb, főként Nyugat-Európában, de a Szerbiával szomszédos országokban is láthatunk már erre megvalósult jó gyakorlatokat.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.