Ugrás a tartalomra

A plakátművészet aranykora tárul fel előttünk

2022.08.04
17:27
2022.08.04
19:02
Forrás
Pannon RTV
A két világháború között készült plakátokból nyílt kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban.

A belgrádi Iparművészeti Múzeum által létrehozott tárlaton három szerbiai plakátkészítő, Dušan Janković, Mihailo S. Petrov és Miloš Babić munkáit tekinthették meg az érdeklődők. A három művészt a szerbiai plakátkészítés úttörőiként tartják számon, akiknek munkái a világháborúk közötti időszakban, a plakátművészet aranykorában születtek. Az érdeklődök október 15-ig tekinthetik meg a plakátkiállítás.

Bojana Popović, tárlatvezető: „Ez a három személy más, más volt az életük és a sorsuk, és más korosztályúak voltak. Különböző művészi ízlés, készség, de mindegyik a maga korának kiváló képviselője volt, stíluskifejezésben és természetesen tematikailag is. A kiállítás úgy lett megalkotva, hogy amikor a látogató eljön, nyomon követhesse mindhárom plakátművész munkáit, de azt is láthatja, hogy melyek voltak azok a fontos témák, amelyek alapján készültek a plakátok. Tudnunk kell, hogy akkoriban, a két világháború között a plakát volt a legfontosabb médium a szolgáltatásokat- és árut kínálók és az azokat fogyasztók között. Ez tehát a fogyasztói társadalom kezdetének és nagy felemelkedésének ideje. Ma teljesen normális, hogy óriásplakátokat láthatunk, de ez a két világháború között más volt.”

plakát
plakátkiállítás
kiállítás
Szabadkai Városi Múzeum

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.